dimecres, 1 de desembre de 2010

La ciutat de FERRARA, a l'Emília-Romanya (06)

  •   La història comença aquí...

Avui ens dirigirem a conèixer una altra de les ciutats interessants d'aquesta regió de l'Emília-Romanya, la ciutat emmurallada de Ferrara, on visitarem el centre històric, també declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.


Aquest Castello Estense, que visitarem més tard, s'alça al mig del centre històric, i serveix de frontera entre l'allargassada ciutat gòtica amb la seva juderia, i l'ampliació renaixentista del nord, una quadrícula amb avingudes ben amples i agradables zones verdes.

En primer lloc ens dirigim a visitar el Palazzo Schiafanoia, construït el 1385, i a on la família dels Este acudien per a distreure's... Posteriorment fou remodelat per Rossetti i al seu interior Cosmè Tura es va encarregar de la rica decoració del Salone dei Mesi, amb escenes de la vida de Borso d'Este i de la seva cort... i escenes mitològiques de gran bellesa i riquesa artística.

Vegeu un parell d'exemples trets d'internet, atès que també aquí era prohibit fer-ne fotografies...

 (al·legoria del mes de Juny i el triomf de Mercuri)
(i aquí el triomf de Venus)

i furtivament podem "pescar" algun element decoratiu força interessant com aquest...

El Palazzo acull actualment el Museo Civico di Arte Antica.

Acabada la visita ens traslladem a veure el Castello Estense

 que és un enorme edifici de planta quadrada construïda al voltant d'un pati central i rodejada d'un fossar amb quatre ponts llevadissos.

Les obres van començar a finals del s.XIV, però no es va acabar fins el s.XVI.
Encara es poden visitar algunes sales decorades amb frescos, com també algunes de les presons o masmorres, i també una bonica exposició de ceràmiques i pintures

 
 (la farga de Vulcano)
(Madonna)

Acabada la visita del Castell, ens dirigim fins a la Piazza per visitar la Catedral, però tenim una gran decepció perquè les portes, inexplicablement,  són tancades malgrat ser les dotze del migdia.

En aquesta catedral dels segles XII a XIV, es barregen el romànic i el gòtic llombard.
La magnífica façana revestida de marbre, té tres portalades, i damunt de la central hi ha un bonic Sant Jordi
i altres escenes del Nou Testament.
Podem també admirar alguns detalls importants, com les figures que sostenen les columnes de l'atri

o el magnífic templet superior de forma triangular, al damunt de la porta central

El campanile renaixentista, que mai es va acabar de construir, és obra de L.B. Alberti

I durant el segle XV es va construir, al costat de la catedral que dóna a la Piazza Trento e Trieste, la Logia dei Merciai en la que nombrosos comerciants de la ciutat van instal·lar les seves botigues.

Es d'admirar la gran varietat i riquesa arquitectònica d'algunes de les columnes que formen aquesta impressionant galeria.

Abans d'abandonar la plaça donem un cop d'ull a l'espectacular edifici del Palazzo Comunale,que malgrat ser de finals del segle XIII ha estat reformat en nombroses ocasions, si bé encara conserva una bonica escalinata del segle XV.

Acabada la visita d'aquest sector ens dirigim cap al barri jueu on dinarem, tot passant pels seus carrerons estrets


i admirant algunes de les coses interessants que encara es poden trobar, com aquesta inscripció del 1752,o aquesta altre placa on la comunitat hebraica local, recorda la influència que els jueus espanyols tingueren en aquesta ciutat de Ferrara, situada en la pared de la que fou la esplèndida Sinagoga espanyola, que va ser destruïda pels nazis al 1944, i on s'havia conreat la cultura sefardita.

* * *
Anem a dinar i a la tarda ens traslladarem fins al poblet medieval de Dozza, situat al cor de la regió de l'Emília-Romanya, on visitarem el Museu de la Fortalesa i la seva important Enoteca.
Però això ho veurem en el post següent...

  • La crònica continua aquí (07)...

3 comentaris:

Pakiba ha dit...

Es un placer poder gozar de todas las fotografias que nos enseñas.
Eres un viajero incansable y tienes un bloc muy bonito.

Saludos

Joan Molar ha dit...

Ferrara és tan magnífica com la descriu l'amic Sorro. Una joia que convé contemplar sense presses, amb el cor i l'ànima obertes a la bellessa.

Maripepa ha dit...

Remenant per internet he trobat el teu blog. Nosaltres també som "feliços jubilats" i ens agrada molt viatjar. Hem coincidit amb el viatge a Emilia Romagna i ara per setembre ens en anem a Croàcia i Eslovènia. És bo llegir el teu bloc abans!
A finals de setembre si vols pots entrar al meu bloc i llegir el meu comentari de Croàcia.
Enhorabona pels viatges i pel bloc! I per la colla d'amics que viatgeu junts!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin