dimecres, 11 de juliol del 2012

Un altre parèntesi de natura: la Cascada de Sorrosal


A tots els que sou lectors habituals del meu Blog, ja sabeu que el meu àlies "el Sorro" ve derivat del meu cognom Sorrosal, per això avui vull fer aquest apunt estiuenc amb motiu de la recent estada que hem fet al Pirineu aragonès, en aquells indrets on el meu cognom sembla que tingui grans propietats..., ja que hi apareix un riu i un salt d'aigua.
Una cascada que en poc temps s'ha fet popular i famosa entre la gent de muntanya. Estic parlant de la Cascada o Salto de Sorrosal, i la seva popular "via ferrata".

El rio Sorrosal es troba en una petita vall que recull les aigües de la vessant sud dels pics de Tendeñera (2853 m.) a l'esquerra i del pic o penya de Otal (2709 m.) a la dreta. Les escorrenties i fonts d'aquestes dues vessants formen el rio Sorrosal.

Passant per la carretera que uneix la vall de Broto i Torla amb la vall de Biescas, a través del port i tunel de Cotefablo (1586 m.), en arribar a l'altura de Linás de Broto es troba el pont que creua per damunt del riu, i sempre que he circulat per aquest indret no he pogut resistir la temptació de fer-me la foto de rigor...

 i val molt la pena que conegueu també la magnífica església de Sant Miquel, que està just al costat, només creuant el pont i abans d'entrar a la població de Linás de Broto.

Però ara tornem a Broto i anem a conèixer la peculiaritat de la Cascada o Salto de Sorrosal. Fa uns pocs anys, quan havíem vingut altres vegades per aquestes terres, gairebé ningú coneixia o visitava la cascada ja que queda una mica amagada de la vista del visitant des del centre del poble de Broto, i només si la volies visitar t'havies de desplaçar als afores del poble per veure-la.

Però d'uns anys ençà, concretament va ser l'any 2004, quan amb el finançament de l'Ajuntament de Broto i l'assessorament tècnic dels guies d'Aventuras Pirenaicas, es va instal·lar la "via ferrata" actual.

Des d'aleshores hi ha hagut una mena de boom, i allò que era un racó pintoresc i un xic romàntic, per anar a veure una bonica cascada amagada al cor de la muntanya, ara s'ha convertit en una mena de rambla on pul·lulen tota mena de personatges curiosos i extravagants i on tothom s'atreveix a enfilar-se i penjar-se de les clavilles sense cap o poca preparació física i tècnica.

Francament em vaig portar una mena de desil·lusió, d'alguna manera vaig tenir la sensació que m'havien profanat un lloc que me'l tenia com a una mica íntim, verge, i d'alguna manera com una mica propi... el "meu" salt Sorrosal, ara era "profanat" per tota mena de turbes cridaneres i patxangueres... Uufff... i com canvien les coses, per més belles que siguin, així que es popularitzen i s'exploten comercialment..!!














Vegeu algun exemple de personatges i indumentàries curioses per anar a veure la cascada... i sort que no pretenia pujar la ferrata...

En la foto de la dreta no vaig poder evitar que al fons i al peu del salt d'aigua apareguessin sempre visitants que impedien fer les fotos sense que sortís ningú.

Us poso un petit vídeo que vaig fer jo mateix...



Per si voleu seguir en detall el recorregut de la via ferrata, us adjunto també un vídeo que he trobat a YouTube on podreu veure força bé com és tot el pas de la via fins al final.




Encara un apunt sobre geologia:
Les roques i el plegaments que podem observar en la formació de la Cascada de Sorrosal són d'orígen turbidític, formades sota el mar. Posteriorment foren aixecades i plegades d'aquesta manera tant espectacular molt per damunt del nivell del mar fa de 30 a 50 milions d'anys, amb la Orogenia Alpina. El seu origen és el xoc de les plaques Africana, Ibèrica i Euroasiàtica, que va tancar el Mar de Thetis.

seqüència turbidítica en el llit del riu Sorrosal
Història de l'origen de la Cascada:
Entre els 50 i 40 m.a. Acumulació de les turbidites.
Fins fa 20 m.a. Plegament i aixecament del Pirineu.
Des de 300.000 a 30.000 anys. Erosió glacial de la Vall de Broto.
En els darrers 30 mil anys. Erosió remuntant de la cascada.



3 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

ostres Salvador, quina cascada.

Salut i bon estiu.

Joan Antoni ha dit...

No t'hi amoïnis, també a l'Antàrtida s'hi organitzen viatges turístics. Si els qui varen perdre la vida per conquerir el pol sud aixequessin el cap !!

Unknown ha dit...

Precioses fotos. la de la capçalera 11/10.
Bon Nadal 2012.
Endavant i bona sort.
Sani
_______

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin