dijous, 17 de juliol del 2014

Un passeig per les vinyes de la Champagne... (08)


Aprofitant una tarda asoleiada i amb un ventet suau, ens enfilem dalt d'un turó fins al poble de Mutigny, per apuntar-nos a fer aquest "Sentier du Vigneron", d'uns dos kilòmetres llargs a través de les vinyes, per tal de conèixer d'aprop com viuen i com treballen aquells agricultors (vignerons) que de tota la vida es dediquen al cultiu de la vinya i a l'el·laboració del xampany.

Una simpatiquíssima senyora que havia sigut l'alcaldessa d'aquest petit llogarret, ara jubilada, fa de voluntària, i és la persona que ens guiarà a través dels camps de vinyes i ens donarà tota mena d'explicacions sobre les varietats de raïms a través d'aquest panell explicatiu, i les característiques de les tres varietats de raïms que es cultiven a la Champagne, fins i tot aprenent a distingir les petites diferències que hi ha en les fulles de les vinyes.











La fulla de la varietat Chardonnay que té com una obertura just al peu, allà on s'uneix amb el seu peduncle.

Les fulles de les altres dues varietats Pinot noir i Pinot meunier, s'assemblen molt, i no tenen aquesta obertura que hem vist en l'anterior, però hi ha una cosa que les diferencia, la de pinot meunier té el revers com avellutat amb una mena de borrissol que li dóna un aspecte més grisós a la vinya, sobretot quan fa una mica de vent. 
(fulla de Pinot meunier)

També ens parla dels diferents treballs que s'han de realitzar per obtenir un bon producte, així com també de les estrictes normatives reguladores que han d'aplicar, alçada dels ceps, distància entre els brots, etc.


La tarda és molt agradable i les vinyes estan impressionants i esplendoroses en aquesta època de l'any (mes de juny)
 Des d'aquí dalt es domina una extensió molt considerable de la Champagne. 

Acompanyats per aquesta bona professional, avancem en el nostre recorregut per les vinyes comprovant a primer cop d'ull que ja comença a despuntar el fruit, el que serà d'aquí uns mesos un magnífic raïm.
  Fem una segona parada en un altre dels panells informatius que hi ha tot al llarg del recorregut, on la nostra acompanyant ens explica com funcionen els treballs de manteniment i arranjament de les vinyes, mentre anem contemplant les grans extensions als nostres peus...



En una segona parada i mentre contemplo tot el panorama que ens envolta, la nostra acompanyant ens va explicant detalls i peculiaritats d'aquesta agricultura tant especial i tant específica, i dels treballs pel seu manteniment...



Aquest video ens permet veure un d'aquells tractors tant especials que treballen de manera precisa arreglant les vinyes, llaurant i retallant els sarments sobrants, etc. Realment és una màquina força impressionant que requereix una gran pericia per conduir-la per entremig dels estrets corredors que hi ha entre els ceps.

Acabem ja la passejada, a les proximitats del poble, després de veure també alguns treballadors fent feines de manteniment, 


i ara la nostra guia ens comenta la quantitat de braços, persones, que són necessàries a l'època de la verema per a collir tot aquest producte, recollida que es fa totalment a mà.


Retornem al poble passant per davant de la petita esglesiola, on aprofitarem per a fer-nos la típica foto de grup, 
 

i tot seguit, passem per davant d'aquesta bonica casa del poble, 
i ens dirigim fins a l'Ajuntament on podrem fer un tast del 
cuvée de la Commune, 
el xampany Mondefeu propi d'aquest lloc





















Ha estat un passeig realment molt agradable, molt instructiu i molt recomanable.

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin