dimecres, 6 d’abril del 2016

L'art a Florència... (06)

L'art a la ciutat de Florència el trobes per tot arreu, però una visita de pocs dies té alguns destins inexcusables com són la Galeria de l'Accademia, amb el David de Miquel Àngel, del que ja en vaig parlar (aquí), i el super famós museu o Galleria degli Uffici, una de les col·leccions de pintura més riques i famoses del món.

Ja ens havien advertit de la conveniència de tenir les entrades comprades amb antelació, i així ho vam fer, i també teníem hora reservada a mitja tarda, per evitar aglomeracions. Tot i que la visita la vam fer el dia 1 de març, així i tot, no vam poder evitar un cert atapeïment de gent, sobretot de grups d'escolars que poc o molt circulaven desmenjadament per les sales mirant els seus mòbils, fent-se selfies i enviant whatsapps... és la febre dels nostres temps.


Per la resta el volum de visitants era força acceptable i vam poder veure amb més o menys tranquil·litat aquelles obres que es consideren tant famoses, especialment totes les corresponent a l'època del renaixement italià, amb autors com Boticelli, Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Rafael o Tiziano.

(Naixement de Venus, de Boticelli)
(La Primavera, de Boticelli)
La construcció de l'edifici va començar en 1560 per ordre de Cosme I de Médici, i quan van finalitzar les obres el 1581, van començar a traslladar les innombrables obres d'art que havia reunit durant dècades la família dels Médici.


(Els Ducs d'Urbino, de Piero della Francesca)
(Adoració, de Lorenzo de Credi)
(Bateig, d'Andrea de Verroccio)
Són destacables també una sèrie d'obres rodones anomenades Tondos




(Tondo, Madonna del Magnificat, de Boticelli)
(Tondo, Adoració dels mags)
(L'Anunciació, de Leonardo da Vinci)

(Venus de Urbino, de Tiziano)

(Cap de la Medusa, de Caravaggio)





 



Però, tal com deia al començament, l'art a Florència el trobes per tot arreu, no solament als Uffici, i també vull destacar unes petites mostres d'algunes esglésies com la de Sta. Maria Novella, una de les més importants de la ciutat.
(Santa Maria Novella)



(Naixement, de Boticelli)
Com annex al claustre de Santa Maria, hi ha aquesta curiosa Capella anomenada 
Cappellone degli Spagnoli amb aquestes magnífiques pintures...


















També cal destacar l'església de la Santa Croce, de la que ja en vaig parlar (aquí), i també la impressionant obra d'art que trobem al convent de Sant Marco, amb l'obra pictòrica bellíssima dels frescos del Beato Fra Angelico (aquí).

Són també molt destacables las obras d'art que podem trobar en multitud de Palazzos, com el Palazzo Vecchio, o el Palazzo Medici-Ricardi, amb els espectaculars frescos de Gozoli, que també vam visitar.
(Palazzo Medici-Ricardi)

 (la Processó dels Reis, de Benozzo Gozzoli)
(a la Capella del Palazzo)
En tots aquests indrets l'art hi és present de manera molt notable, i un no pot abastar en poques hores i en pocs dies tot el que aquesta històrica ciutat de Florència acumula.

Per acabar, veiem algunes altres obres d'un altre Palazzo important, 
"Il Palazzo Vecchio"







(il Quartieri di Leonora)
 (sala dei Priori)

* * *
Hem fet un "tastet", ràpid, intens, però no exhaustiu. Impossible fer-ho en quatre dies. Encara que estem satisfets d'haver aprofitat al màxim la nostra primera estada a terres toscanes. 

Desitjo que hàgiu pogut gaudir de les obres que he anat exposant al llarg d'aquest capítol.

* * * 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin