dissabte, 25 de febrer de 2017

NOU Aniversari molt especial + Una Novetat interessant

 Cada any que passa, és com un petit miracle...
I passen tant de pressa que gairebé ni te n'adones...
I quan gires la vista endarrere... dius, mare meva, com passa el temps.

 
Girant la vista endarrere, doncs, ens situem en aquell llunyà febrer de 2007.
Fou amb aquell innocent: Hola a tothom...!!! (aquí) d'un dia 25 de febrer, quan va començar la gran aventura de la construcció d'aquest Bloc, que de moment va resistint amb bona salud al llarg d'aquest 10 anys.

Per això, avui, no em dedicaré a fer estadístiques, com se sol fer habitualment en molts blogs quan es fan aniversaris, i com he fet jo mateix en algun dels meus anteriors aniversaris. D'això ja s'encarreguen els mateixos programes i els comptadors que de tant en tant ens diuen: aquest mes heu tingut "tropecentes mil visites"...!! 

* * *
Avui us vull parlar d'una novetat documental que trobo molt interessant i que jo he descobert recentment.

Es tracta del CALAIX.CAT

Calaix és el dipòsit digital dissenyat per emmagatzemar, preservar i facilitar l’accés a materials digitals ( documents a text complet, imatges, plànols, …) del Departament de Cultura i està obert a la incorporació d’altres col·leccions digitals d’interès de l’administració de la Generalitat o d’altres institucions (revistes, monografies, fotografies, etc). 
Calaix és un projecte del Departament de Cultura, promogut i gestionat per la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.
 
(Aquest és el seu Logo o interfície informàtica)
(fotografia que correspon al sostre del mercat de Sta. Caterina, 
disseny d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue)

I ara potser us preguntareu, i a sant de què ve això?... Té una explicació...
Com la majoria de vosaltres, amics lectors, blocaires, familiars i amics, ja sabeu, els meus darrers 23 anys de vida laboral els vaig fer i concloure treballant al Departament de Cultura de la Generalitat, i en especial dins del món de la Cultura Popular i Tradicional.

La D.G. actual, amb el nom de Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, està recopilant una sèrie de documents o "històries de vida" de persones que al llarg de la seva vida hagin estat vinculades amb el món de la cultura popular, amb la intenció de crear un fons documental i visual. Per això em van demanar, ja fa un temps, de fer-me una entrevista a mi, com a persona que havia treballat durant molts anys, gairebé des de l'inici a l'any 1981, en la creació del Departament, i havent col·laborat en les diferents D.G.'s encarregades de conservar i difondre el ric patrimoni de la Cultura Tradicional i Popular en tots els seus aspectes i variants.

Fou durant el transcurs de la gravació d'aquesta entrevista que jo vaig descobrir allò que era totalment nou per a mi, la magnífica base de dades creada recentment que s'ha anomenat CALAIX.Cat (vegeu).

Per la part que a mi més directament em pertoca, per haver viscut de primera mà i des del primer dia, el descobriment, la recuperació, la conservació, i el tractament del magnífic fons d'en Joan Amades, només us detallo el contingut d'una part important d'aquest fons, que us animo a explorar a través d'aquesta nova eina creada del CALAIX.

La col·lecció gràfica d’imatgeria popular de la D.G. de Cultura Popular, consta de més de 14.000 documents que es classifiquen en: goigs, romanços, ventalls, auques, retallables, nadales, papers de rengle (soldats), ombres xineses, teatres de paper, estampes, sainets, cançons, etiquetes, ex-libris, jocs infantils, cobertes de cartipàs, cromos de picar, cobertes de llibrets de paper de fumar, llufes d’innocents i velles quaresmes. (aquí a l'esquerra podeu veure un petit exemple dels milers de documentes que conté la col·lecció. Una típica "nadala" del vigilant, d'autor desconegut, circa a.1940-1950))

* * *
Com us deia al principi, aquesta base de dades o dipòsit digital, creat pel Departament de Cultura, posa al nostre abast la impressionant quantitat de 92.550 imatges, 16.400 documents, 7180 planimetries, etc. 

* * *

Com podeu veure, doncs, així ha estat aquest any la meva manera ben "original" de celebrar el 10è Aniversari del meu "Sorrobloc"

Espero que us hagi servit també per a descobrir una novetat documental de gran interès.

4 comentaris:

rogoto ha dit...

Un altre any més. Et felicito i em felicito també, és un plaer poder anar seguint totes les teves entrades, últimament són més espaiades.

FRANCESC PUIGCARBÓ ha dit...

sembla que fou ahir que ens vàrem conèixer a Omnium. Ho recordes?

Moltes felicitats!

Salvador ha dit...

Gràcies companys pel vostre record...
I tant que m'en recordo Francesc, va ser un 22 de març de 2007, quan vaig participar a la taula rodona "El fenomen dels blogs en català", que va organitzar Omnium. Allà ens vam conèixer.
Ha plogut força, i ens hem carregat 10 anys a l'esquena, ai las..!!
Una abraçada

Anònim ha dit...

Antoni Serés Aguilar‏ @toniseres 12 hFa 12 hores

Felicitats @Sorrobloc pels 10 anys del http://sorrobloc.blogspot.com i 1000 gràcies per divulgar el http://calaix.gencat.cat i la @cultpopular_cat

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin