La Casa Rocamora és un palauet d’estil isabelí on hi va viure el col·leccionista i mecenes Manuel Rocamora (1892-1976)
La casa conserva el mobiliari original i
les seves col·leccions: de pintura, escultura, mascarons de proa,
ceràmica, reclams publicitaris...
Cases Singulars organitzem visites els dijous i dissabtes
Aquest matí ens hi hem arribat per conèixer-la..!!
Cases Singulars és un projecte que vol explicar la història del nostre país a través de les cases dels protagonistes d’aquesta història. I a través d’aquestes cases coneixerem com era la societat, com vivien, al fet que es dedicaven els seus propietaris, qui les va construir, que van representar aquestes cases en el context urbà de la ciutat… I amb les petites històries d’aquestes cases anirem construint la història d’un període transcendental en la història del nostre país, moment de gran transformació del país. Història que va començar en el temps de la Revolució Francesa i que es caracteritza pel canvi social d’un món rural i agrari en un món urbà i industrial, amb les convulsions socials que aquest canvi va generar i que ens explica d’on venim per projectar-nos en el futur.
Us ofereixo a continuació algunes imatges de les col·leccions diverses que conté aquesta casa Rocamora, realment soprenents...
Manuel Rocamora i Vidal, va nèixer el 2 d’abril de 1892 en el si d’una família de quatre germans. Va estudiar Belles Arts a l’escola de la Llotja de Barcelona sota la direcció del professor i pintor Fèlix Mestres. Va practicar tots els estils de pintura, però sobretot la natura morta i el paisatge.
Manuel Rocamora sortia sovint a pintar al jardí, que arribava fins al carrer Pàdua. Durant l'època de l'alcalde Porcioles, Rocamora va donar part del jardí per a poder construir la Ronda General Mitre, perdent així un dels accessos.
La residència de Manuel Rocamora va ser un palauet isabelí datat a la segona meitat del segle XIX i situat al barri barceloní del Putxet. Va comprar la residència a dues senyores i pràcticament no va fer cap reforma. Vivia sol, encara que acompanyat per una cuinera, un xofer, un jardiner i una minyona.
Anava assíduament al Gran Teatre del Liceu, i es va envoltar al llarg de la seva vida de personatges del món intel.lectual, social i cultural del país. Va ser guardonat amb la Medalla d’Or de la Ciutat en reconeixement a la seva trajectòria, i també amb la Medalla del Mèrit Cultural. Va ser soci fundador dels Amics del Carrer Montcada que van ajudar a rehabilitar els seus palaus, i dels Amics dels Museus de Catalunya que van ajudar a la formació dels museus catalans.
Des de molt jove es va aficionar pel col·leccionisme, iniciant-se amb
la ceràmica. El fet que la seva mare guardés una peça d’indumentària de
cada temporada va facilitar que la seva passió es centrés en el
col·leccionisme d’indumentària.
Manuel Rocamora pertanyia a una família de l’alta burgesia
catalana. El seu pare, Marcos Rocamora, va heretar la indústria familiar
de producció d’espelmes de sèu i sabons, d’on va sorgir la fortuna
familiar. la seva mare, Ana Vidal, el va introduir en el món de l’art i
el col·leccionisme, fent que l’acompanyés als museus, guardant una peça
de la seva indumentària de cada temporada, o sufragant les excavacions
arqueològiques de Sitges i Eivissa. La família era assídua al Gran
Teatre del Liceu, i estiuejaven a Calella de Palafrugell i Begur.
Dedicava gran part del seu temps a llegir i escriure. A la biblioteca es conserva una important col.lecció de llibres de moda i volums de legislació espanyola relatives a vestits i teixits. També es pot veure el mòbil original fet per Pablo Picasso per la taverna dels ``4 Gats``.
Al saló, Manuel Rocamora rebia les visites. Tenia una visita a diari, i sempre vinculada al món cultural i intel·lectual que li fascinava. Actualment es manté pràcticament igual que com el tenia en vida. Podem veure part de la seva col.lecció de mascarons de proa, i obres de Modest Urgell, Ramon Martí Alsina...
A la dècada dels 90 del segle XIX s’inicia un moviment renovador i
modern que irromp amb força als ambients barcelonins, és el Modernisme.
Els artistes capdavanters seran Ramón Casas (1866-1932) i Santiago
Rusiñol (1861-1931). Havien estat a París i havien fet les seves
primeres obres.
Quan Casas torna a Barcelona la seva creativitat pictòrica anirà més enllà, destacant també la seva faceta d’il·lustrador, cartellista i dibuixant. Amb Miquel Utrillo i Santiago Rusiñol destacarà com un animador de la vida cultural catalana, finançant així l’obertura de “Els 4 Gats” (1897) regit per Pere Romeu, o creant el 1898 la revista modernista “Pel i Ploma”, on donarà sortida a la seva obra de dibuixant.
(dibuixos original d'Opisso) i també (una col·laboració de Picasso)
(Manuel Rocamora, dibuixat per Ramon Casas)
La seva afició a col·leccionar coses diverses el portà a recollir objectes tant originals com aquests
I també acumulà una gran varietat de figures d'autòmates, i nines de diversos estils...