diumenge, 17 d’abril del 2022

Un destí molt desitjat... la regió de la PULLA (la Puglia) - (01)

 Feia anys que desitjàvem anar a la descoberta d'aquesta regió de l'Itàlia meridional, la punta del taló del mapa d'Itàlia, a la costa del mar Adriàtic.

Finalment, la setmana santa, del 8 al 15 d'abril 2022, ho hem aconseguit. Com en altres ocasions hem viatjat amb la bona organització de POL viatges, i amb un grup de vells amics...

Hem recorregut la Pulla (Puglia) de nord a sud i d'est a oest i visitàrem totes aquestes localitats: TRANI - LUCERA - MONTE ST. ANGELO - VIESTE - CASTEL del MONTE - BARI - ALBEROBELLO - MARTINA FRANCA - LOCOROTONDO - BRÍNDISI - LECCE - MOTTOLA - MATERA (Basilicata).


A partir d'ara aniré desgranant la crònica d'aquesta interessant experiència...

* * *

Divendres 8 d'abril

Després de dues hores de vol des de Barcelona, aterrem a primeres hores del pomeriggio a la ciutat de Bari, on ens rebrà en Roberto, qui serà el nostre guia durant tota l'estada per aquestes terres. Tot seguit agafem l'autocar que ens portarà a l'hotel on passarem la primera nit, situat a la ciutat de Conversano, però abans d'arribar, el nostre guia ens proposa començar a conèixer el terreny in situ i ens acompanya a fer una visita inicial al casc antic de la ciutat.

Només baixar de l'autocar ja ens soprèn la primera torre del castell, d'estil Normand, que ens dona la benvinguda. Aquesta torre i castell tenen una explicació històrica ja que la presència dels Normands fou molt important per aquestes terres del sud d'Itàlia (*)

Nota històrica: La conquesta normanda del Mezzogiorno va ser un procés desenvolupat durant diverses dècades del segle xi

Els vikings o normands, procedents del nord, es van assentar com a mercenaris al sud de la península Itàlica al servei de llombards i romans d'Orient (Bizantins). 

 Amb el temps van acabar establint els seus propis estats, que després de ser unificats i derrotar les forces papals van aconseguir la seva independència, a tot tardar el 1017.

 **

Així, doncs, comencem a fer la visita del casc antic de Conversano.

Ens dirigim cap al centre històric passant per davant la façana del castell i veiem l'església al fons

Des de la plaça davant l'església veiem la gran torre quadrada del castell

I ens encaminem tot seguit cap al centre tot passant pel costat de l'església on veiem dues de les seves portes laterals















Ara contemplem la façana principal


La rosassa
i la porta central
amb els dos lleons tant propis del romànic, en aquest cas del romànic pugliese, amb característiques pròpies d'aquesta regió.

Seguim fent camí pels carrers del casc antic observant bonics detalls arquitectònics i alguns carrers singulars


En arribar a l'alçada de la via San Benedetto, trobem l'edifici del monestir amb el seu nom

Té un claustre interior parcial
i una finestra exterior força treballada
amb dos lleons amenaçadors que guarden l'entrada al monestir...
En sortir veiem en una plaça una cosa típica de la localitat, es tracta de la tradició de les Pupe...
i aquí una mostra de les Pupis
Retornem a un dels convents de monges que guarden un secret molt interessant, ens han citat a les 17h. i anem puntualment. Es tracta de l'església del convent dels sants Cosme i Damià.
 
Tenim una gran sorpresa quan descobrim aquest magnífic interior, una autèntica obra d'art...



Aqui veiem l'altar major i la part superio del sostre amb pintures sobre la vida dels sants 

 

 

 

 

 

continuem amb alguns detalls més de l'imponent decoració dels sostre d'aquesta capella.



Els autors d'aquestes pintures foren dels mes famosos artistes pugliesis de l'època: F.Finoglio, C.Trancanzano, F.A.Altobelli, i N.Gliri.
 
De retorn cap a l'autocar, passem encara per la part de darrera del castell admirant la seva imponent estructura.

Ara si que finalment ens dirigim a l'hotel D'Aragona, aquí mateix a Conversano, on passarem la primera nit, després d'haver fet un primer tastet de les sorpreses que anirem trobant en aquesta regió de la Puglia (la Pulla).
 
* * * 
Demà dissabte 9, serà el primer dia complet voltant per la Puglia i visitarem Trani i Lucera, però això ho veurem en el proper capítol...
 
 
➕ La crònica continua aquí...(02)
 

1 comentari:

Rosa Ma, Gómez Tosas ha dit...

Seguiré amb delit les noves entrades, aquesta regió no la coneixem. Gràcies Salvador i bon dilluns de Pasqua.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin