dimecres, 3 de maig del 2023

REUS Modernista..(01) + extensió posterior a l'obra pictòrica de Joaquim Mir i la prosa de Marià Manent..(02)

 El 14 de maig del 2022, vam fer una visita a la ciutat de Reus, on sota el guiatge del mestre Joan Alberich, fill de Reus, i de la professora del Departament d'Ensenyament M.Carme Just, ens van fer apreciar tota la riquesa modernista dels edificis de la ciutat, amb el colofó de la visita guiada i comentada a la esplèndida Casa Navàs, de l'arquitecte Lluís Doménech i Montaner, situada al cor de Reus, a la plaça Mercadal, 5.

Avui, 29 d'abril del 2023, hem tornat a Reus, també acompanyats pel mestre Joan Alberich, i amb l'organització de POL viatges, però aquest cop per centrar-nos en una visita més de tipus cultural i artístic, que hem començat visitant el Museu d'Art i Història de la ciutat, que conserva, entre moltes altres coses, obres de Marià Fortuny, (una de les figures més excepcionals de la pintura catalana del segle xix), dels escultors Joan Roig i Solé, de Modest Gené i de Joan Rebull, entre d'altres.

(autoretrat)

(cliqueu aquí) La batalla de Wad-Ras (notícia històrica)


 
 
 
 
 
 



 

 

 

 

 

 

 

I encara, en la sala del Museu reservada a l'art gòtic, vam trobar algunes obres interessants, si mes no curioses, com aquestes...


Tot seguit, sortint ja del Museu d'Art i Història, en el Raval de Santa Anna, vam trobar aquesta reproducció del Jueu del Raval, en una façana d'un edifici nou







 

 

 

 

 

 

 

            (la figura original)      

Tot seguit anem a visitar el Museu Arqueològic Salvador Vilaseca, on podrem contemplar la col·lecció d'objectes prehistòrics d'en Salvador Vilaseca, que és considerada la millor del sud de Catalunya. 

 

 El Museu ocupa les dependències de l'edifici del que fou la sucursal del Banc d'España a la ciutat (amb visita inclosa a la cambra cuirassada del banc).
 
Que un cop oberta amb els dos panys, veiem que ara contè peces ceràmiques de les excavacions que es van realitzant per la zona.
     Aqui, esquerra
podem veure la 
imatge del dos
panys amb claus     diferents que es    necessiten per        obrir la caixa forta.                                                

 En acabar la visita,

sortint al vestíbul

podem veure aquesta bonica escultura d'en Jaume Plensa, feta d'una sola peça de marbre


Ens dirigim cap al centre a la Plaça d'en Prim, on dinarem al Círcol de Reus, i on ara podem veure la bonica escultura eqüestre del general


I als seus peus la dedicatòria, amb l'escut de la ciutat de Reus, amb la rosa, la figura d'Hèrcules i la Tiara pontificia.


* * *

A la tarda farem una visita monogràfica a l'Institut Pere Mata, una de les obres més celebrades de l'art modernista de Lluís Doménech i Montaner, 1897 -(que va servir de base i de prova per la construcció posterior del Palau de la Música a Barcelona, 1905).

Hi vam visitar el pavelló 6, conegut com "dels Distingits", on eren acollides les persones internes de les famílies més benestants. És el de més valor artístic, per la seva riquesa ornamental, tant exterior com interior, ja que l'arquitecte també s'encarregava del disseny dels detalls interiors. Avui en dia encara es conserva el mobiliari original. (Una autèntica meravella arquitectònica i decorativa, en totes les seves facetes, pintura, marqueteria del mobiliari, vitralls, làmpades, etc.)

L'Edifici fou declarat Bé d'Interès Cultural.

(detalls de ceràmica i escultura)

 

Ho podrem comprovar amb les imatges que adjuntem a continuació... 

(ceràmica decorada pared escala)

 

 

 

 

 

 

 

 

(passadís decorat terra i sostre)

(finestres amb vitralls decorats)

(detall del vitrall)

(detall de pared cantonera) 



(detalls de la marqueteria en mobles)


(sostre sala d'estar)


("De nou lluirá" - detall central sostre)

(làmpada del menjador de les taronges)

(dos detalls més de laterals del sostre)

(un arrambador també decorat amb taronges)

(les taronges omnipresents a tot arreu)

(un altre bonic vitrall)

(detall d'un angle del sostre)

(la magnífica sala d'estar i de jocs)

Crec que la mostra ha estat prou significativa per poder apreciar arreu la riquesa de la decoració d'aquest impressionant edifici dedicat a cuidar les persones malaltes per que trobessin un ambient agradable i relaxant.

Com a colofó divertit, i un pel picantet, posem aquesta darrera imatge que dóna una idea completa de fins a quin extrem l'arquitecte va buscar el mínim detall possible en l'utensili més humil, per també decorar-lo amb delicadesa..!! 

Realment sorprenent...


 * * *

Demà, diumenge 30 d'abril, ens desplaçarem fins a la vila de l'Aleixar per trobar-nos amb la professora Fina Anglès que ens guiarà a fer un "passeig amb els sentits", tot resseguint la ruta Mir - Manent.
Així podrem recórrer els llocs pintats per Joaquim Mir i descrits per Marià Manent, i gaudir de la natura i del paisatge, combinant les reproduccions dels quadres del pintor, amb la lectura de fragments de l'obra de Manent.

Però tot això o veurem en el proper capítol d'aquesta crònica, aquí (02).
 
* *









LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin