divendres, 11 d’octubre del 2024

El món curiós i fascinant de les Bases de dades...

El món apassionant de les Bases de Dades...!!

Amb aquest títol introductori em remeto als inicis de la meva experiència en el món de les biblioteques i de les Bases de dades.

Fou en els anys de la meva estada a Montserrat (anys 60's) en els que, a part dels estudis de teologia, el meu treball va ser d'auxiliar del bibliotecari, i allà vaig començar a intuir la importància de tenir una bona base de dades...

Biblioteca de Montserrat - Biblioteca de ciències humanes i de teologia - https:bibliotecademontserrat.cat/

Posteriorment, els últims anys de la meva vida laboral (anys 80's/90's) fins la jubilació el 2004, els vaig fer al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, treballant precisament com a documentalista/bibliotecari, i vaig col·laborar estretament en la confecció de les anomenades Biblioteques Especialitzades de la Generalitat... https://catalegclassicbeg.cultura.gencat.cat

Treballar, doncs, amb la confecció i amb l'ús diari de les Bases de dades, fou el meu pa de cada dia.

* *

Un cop jubilat i reincorporat a la rutina habitual del dia a dia, vaig començar a notar la necessitat de tenir alguna mena d'eina per controlar tots els materials que en un domicili normal/habitual es van acumulant, llibres, discos, dvd's, cd's, etc. I, sense pensar-ho dues vegades, vaig decidir que començaria pels nostres llibres...

Qui no s'ha trobat mai en aquella situació de... que se n'ha fet d'aquell llibre que teníem i que vam llegir fa uns anys, i on redimonis ha anat a parar...?

Totes les biblioteques, siguin importants com aquesta de la Universitat de Coïmbra...

... o més senzilla com la nostra, 
que també té un complement o Biblioteca BIS,

necessiten un instrument bàsic per poder localitzar cada un dels llibres, una Base de dades, amb un registre anomenat "topogràfic" que és el que ens situa cada llibre exactament on està situat, on és el seu "topos".
 
* *
I això mateix és el que vaig començar a fer amb molta paciència i invertint moltes hores..., però a data d'avui 10/10/2024, puc dir que estic satisfet del resultat i de la varietat de Bases de dades que he anat elaborant. Les vaig a enumerar...
 
1) La nostra Biblioteca particular, a dia d'avui amb 1.035 registres:
  (potser la més utilitzada).
2) Música Clàssica, en discos de vinil, amb 506 títols (des de Adam i Albinoni, fins a Zelenka, Jan Dismas)
3) Discos de vinil, música diversa -no clássica-, amb 100 títols 
4) Suports digitals CD's de música, amb 275 títols (des de Abba fin         W.A.Mozart) 
5) Pelis gravades en Video o DVD, amb 230 títols.
6) Llibres i Guies de viatges, amb 90 títols (en construcció...)
7) Relacions diverses i numerades d'Opuscles, Fulletons diversos i Llibres de muntanya. 
* * *
Han passat molts i molts anys, més de 60, des que vaig tenir els meus primers contactes amb les Bases de dades a la biblioteca del Monestir de Montserrat.
 
Haig de dir sense cap mena de complexe que he estat una mica "adicte" a les bases de dades, però que n'estic molt satisfet d'haver-les fet i de la utilitat que m'han reportat a la meva vida.
 
* *
 
Espero i confio no haver-vos avorrit explicant les meves "batalletes". Una abraçada a tots els que m'heu llegit, i heu tingut la paciència d'arribar fins aquí.
  
 
* * *
 




 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin