divendres, 23 de maig del 2014

300 anys de memòria històrica...

"Lo foc que esta nit se à disparat tant de la plaça com dels enemics es cosa que pasma, (...). Lo estrago no's pot dir, pero de vuy a 300 anys se'n recorderà"



Aquesta frase tant premonitòria la va dir el frare Manuel Soler del convent de Sant Josep, a Barcelona, el mateix any de 1714, tal com es recull en el llibre d'Òbits de religiosos del mateix convent.
Segurament molt impressionat per la quantitat de morts que l'assalt final a la ciutadella va provocar aquell malaurat 11 de setembre.

* *
El record de l'11 de setembre de 1714 és avui, al cap de 300 anys, més viu que mai. Els qui van viure aquell moment històric han aconseguit transmetre a les generacions següents la seva importància i la seva significació.

Al llarg dels anys, es va passar de la memòria personal dels qui visqueren els fets a unes formes de memòria col·lectiva que volien assegurar-ne la transmissió al conjunt social. S'inicià així, a la darreria del segle XIX, la commemoració pública de l'esdeveniments.

Si voleu conèixer a fons tota l'evolució que aquest fet històric ha representat per Catalunya al llarg d'aquest perìode de temps, no deixeu de visitar l'exposició

300 onzes de setembre, 1714-2014

Que ha organitzat esplèndidament el Museu d'Història de Catalunya, dins de la multitud d'esdeveniments de la commemoració del tricentenari. 

* * 

** El quadre de la batalla "L'onze de setembre" 
és d'Antoni Estruch, 1909.
Oli sobre tela. (254x400 cm.)
Fons d'art Fundació Antiga Caixa Sabadell, 1859

(una mostra de l'abundant material gràfic
que conté l'exposició)
* * *

1 comentari:

Pakiba ha dit...

Es una exposició fabulosa,fas bé en recomarnar-la

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin