dissabte, 10 de maig del 2014

Tíndari, la polis grega, i Cefalú... (07)

El divendres 18, després d'haver superat la marejada de l'Stromboli, ens disposem a reviure dos indrets de la costa nord de Sicília que ara fa just 10 anys ja vam visitar, Tíndaris i Cefalú...

Tot pujant cap a la zona de Tíndaris, veiem dalt la carena l'enorme edifici que correspon al majestuós santuari dedicat a la Madonna Nera, que visitarem.

Anem tot seguit a fer la visita de les restes arqueològiques de l'antiga polis grega, que es troba ubicada dalt d'un pujol, en una privilegiada posició de cara al mar, ideal per al control de tota la costa Tirrènica.

Aquesta antiga ciutat Tyndaris, va ser fundada pel tirà de Siracusa, Dionís el 396 a.C. i, actualment és una de les destinacions arqueològiques més visitades de la provincia de Messina i de tot Sicília, a causa de la seva extraordinària bellesa paisatgística i el seu complex arqueològic, format per: un teatre grec, una de les restes més importants, 



















Les muralles i la vila romana, 




... i finalment les restes de l'anomenada Basílica.




Després de veure la part arqueològica, ens acostem a veure la basílica de la Madonna Nera, un enorme edifici situat dalt d'un turó, amb vistes privilegiades, una d'elles a la famosa llacuna de Tíndaris, on s'explica una llegenda local lligada amb un suposat miracle de la verge negra. 

 


















La imatge, d'origen bizantí, forma part de les icones tallades els segles VIIIè i IXè a Constantinoble.



Després de la visita i d'aguantar una sobtada calamarsada, proseguim viatge cap a Castelbuono, on s'ubica una altra Azienda on anirem a dinar.
(camí de Castelbuono)
Es tracta de l'Azienda Agriturística BERGI.
Un lloc realment agradable per anar a passar unes vacances de relax.
L'indret està molt ben acondicionat, ple de cultius i arbres fruiters i una infrestructura de jardins, glorietes i fonts, i fins i tot una piscina, que conviden a quedar-s'hi. A més el dinar que ens van donar va ser força bo. 





* * 
Mentre fèiem una mica de migdiada a l'autocar, ens vam traslladar, tot resseguint la costa, 
fins a la població propera de Cefalú. Un important centre històric i naturista, on es conserven les petjades de la vida de l'home a través de mil·lenis. 

Arribem a Cefalú per la part de ponent de la ciutat, tot admirant la costa que tenim a la dreta...


Cefalú es deia en grec Kephaloidion, i en llatí Cephaloedium, ja apareix esmentada el 396 a.C. al temps de l'expedició cartaginesa.
Més endavant va ser aliada a Cartago. Va prosperar sota els romans i va gaudir de privilegis municipals, i en temps de Ciceró era una civitas decumanae.
El 858 fou ocupada pels àrabs i la van conservar fins al 1063 en que la va ocupar el normand Roger I. El fill d'aquest, Roger II de Sicília, va traslladar la ciutat a una posició més forta i fàcil de defensar i amb un bon port. I es va iniciar la construcció de la Catedral el 1131.
Aquesta població marinera ens commou per l'encant de la seva excepcional ubicació amb un embull de carrers laberíntics, i pels elements medievals que es van trobant durant el recorregut pels seus pintorescos carrers.


Avui es divendres sant i trobem en un dels carrers, aquest altaret amb un "Ecce homo" dedicat a la passió de Crist












És una població tranquil·la i plena d'història amb meravelloses platges que s'omplen a l'estiu. 

Un port de pesca i la seu d'un bisbat.

Destaca de manera molt notable la seva meravellosa Catedral romànica de l'època normanda. Va ser erigida sota el patronatge de Roger II. 

Aquest estil d'arquitectura normanda s'hauria de dir més correctament Romànic Sicilià. Dos grans torres de pedra flanquegen el pòrtic, que té tres arcs corresponents a les tres naus. 






Un absis semicircular i més estret fou construït més tardanament que el conjunt de la primera part normanda, la frontal.

Cal remarcar la impressionant perfecció dels mosaics, que estan considerats entre els més famosos del món.

(no penseu que hi ha cap truc en aquesta foto, és reproduïda tal qual va quedar 
amb el zoom de la meva càmera)

Una mica extasiats davant aquesta bellesa, marxem de Cefalú donant un últim cop d'ull a la façana de la catedral il·luminada amb aquesta llum daurada del sol de mitja tarda.

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin