diumenge, 3 de maig del 2015

JBB - El Jardí Botànic de Barcelona, amb sorpresa...!!!

Aprofitant aquest matí assoleiat i gairebé estiuenc, hem decidit arribar-nos fins al Jardí Botànic de Barcelona, on hi vam ser ara fa uns 6 anys, i avui l'hem trobat molt més ufanós.

Tots els arbres i les plantes, amb plena florida primaveral, han crescut considerablement i fa que el passeig per tot el jardí, avui pràcticament solitari, hagi sigut fantàsticament agradable i relaxant.








I a més, com a complement, hem tingut una agradable sorpresa, ja que ara hi ha una exposició temporal anomenada "Salvador/iana", que ens ha cridat l'atenció per la coincidència amb el meu nom (Salvador), i que hem visitat amb tot detall.

Ara us en faig un petit resum del que contè i hem pogut contemplar i aprendre sobre aquesta família o nissaga d'apotecaris barcelonins...

La nissaga dels Salvador
  (Joan Salvador)
(i el seu fill Jaume Salvador)
El mas conegut com el Castell de la Bleda, a Vilafranca del Penedès...
Però aquí els materials del Gabinet van quedar abandonats amb molt mala conservació, fet que va fer que la Generalitat, el 25 de gener del 1938, publiqués un decret signat pel President Lluís Companys, i el Conseller de Cultura Carles Pi i Sunyer,  que deia...


(aquí trobareu informació del Museu Martorell)
* *
Salvadoriana és doncs, el Gabinet de curiositats de Barcelona.
Entrar al Gabinet Salvador és descobrir l'espai tal com era en els seus orígens, així com l'activitat que implicava conservar, classificar i enriquir col·leccions naturalistes en els segles XVII i XVIII.

Un Gabinet de curiositats era un espai privat, obert només a visites selectes, ple de mobles amb calaixos i prestatges on s'acumulaven objectes de tota mena, especialment d'origen natural, reunits allà per la seva raresa, curiositat o exotisme.

(detall del moble)
Podràs conèixer com els Salvadors van construir una xarxa internacional d'intercanvi de peces i informació científica que va situar Barcelona com a un dels referents del cultiu de les ciències naturals a Europa.

Aquests espais, que pretenien submergir el visitant en un microcosmos entès com una representació a escala del món natural, van jugar un paper fonamental en l'elaboració i transmissió del coneixement sobre la natura durant tres segles.
Descobriràs les peces més emblemàtiques d'un dels únics gabinets europeus que ha arribat fins a nosaltres amb la unitat amb que va ser creat i mantingut durant segles.

Encara es conserva la placa del carrer Dels Salvador
que forma part del nomenclator actual de carrers de Barcelona
És un carrer paral·lel a la Ronda de Sant Pau, i que uneix el carrer de la Cera amb el carrer de Sant Antoni Abat.

Actualment tots aquests materials s'exposen de manera didàctica en aquesta exposició temporal que trobareu a dalt de tot del Jardí Botànic de Barcelona (JBB), en l'edicifi modern de l'Institut Botànic, que és un centre de titularitat mixta entre l'Ajuntament de Barcelona i el CSIC. 
* *
Sortint de l'edifici, ens podem relaxar amb la panoràmica certament original de Barcelona als nostres peus...

I la passejada no s'acaba aquí sinó que, tot seguint l'itinerari llarg de la visita al Jardí Botànic, passem encara per l'exposició permanent de bonsais on podem gaudir d'uns exemplars realment extraordinaris, jo diria que de concurs...
Una petita mostra


Seguint l'itinerari cap a la sortida, passem per la zona de vegetació de les Illes  Canàries, 

 (d'aquesta planta que fa una tija llarga amb una flor espectacularment groga, en vam veure molta en el nostre viatge a Calabria, es diu així, i pel que es veu és originària de les Illes Canàries)


(el Jardí botànic totalment esplendorós)

I donem així per acabada la nostra sortida matinal, certament profitosa, ja que a més de gaudir de la natura, hem descobert i hem pogut esbrinar un retall de la nostra història, la dels Salvadors catalans, nissaga de boticaris i naturalistes al llarg de sis generacions

* * *

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin