- La història comença aquí...
Després de sobreviure i refer-nos de la festassa del "cotillon", aquest matí el teníem lliure per vagarejar per la ciutat fins a l'hora de dinar, per tant un petit grup vam sortir de l'hotel disposats a caminar i conèixer alguns indrets propers.
Ens vam encaminar primer a conèixer el bonic Mercat de Colom.
És un edifici d'estil modernista de la ciutat de València situat al barri del Pla del Remei, rehabilitat el 2003 i avui dotat de botigues i restaurants.
Entrem per la façana sud del mercat
(galeria de la façana sud des de l'interior)
Es bastí per tal de satisfer la demanda de l'Eixample burgès de València, en ple apogeu el 1914, quan el concebé l'arquitecte Francesc Mora i Berenguer el 1916, quan fou inaugurat.
La façana nord
(l'interior vers la façana nord)
(detall del quiosc de begudes al costat de la façana nord)
(detall d'un petit estany interior)
És un extraordinari exemple d'arquitectura modernista i historicista dins la tradició constructiva valenciana, el més gaudinià de la ciutat, i monument historico-artístic des de 1983.Seguidament vam continuar el passeig per la ciutat fins arribar-nos a la plaça d'Alfons el Magnànim, on ens entretenim al solet, ja que fa un matí força fresc, tot comentant la monumental escultura eqüestre de Jaume I el Conqueridor, obra de l'escultor Agapit Vallmitjana.
Seguim la ruta fins arribar a la plaça del Patriarca on, en el gran edifici del mateix nom, monument nacional, que és la seu del Real Colegio Seminario de Corpus Christi, hi ha una exposició de pintura de diverses èpoques.
Alguns membres del grup decideixen entrar-hi, però nosaltres preferim continuar la ruta i acostar-nos a veure la impressionant façana del Museu de la Ceràmica "González Martí", anomenat del Marqués de Dos Aguas, que és ja a tocar de l'hotel.
Per ser dia festiu el museu és tancat i tan sols podem admirar la seva espectacular façana i la porta d'entrada, obra escultòrica d'Ignacio Vergara.
En la composició d'aquesta magnífica portalada, realitzada cap el 1745, es va voler fer referència als dos rius més importants de la comunitat valenciana, el Túria i el Xúquer, representats per dues grans figures humanes nues (atlants).
A sota de cada una d'elles dues gerres vessen l'aigua en una clara referència al títol dels marquesos propietaris de l'edifici (Dos Aguas).
En la part superior de la portalada hi ha aquesta treballada fornícula amb la imatge a mida natural de la Verge del Rosari, escollida com a patrona especial per la Casa de Dos Aguas.
Declarat monument històrico-artístic en 1941, el palau fou comprat per l'estat en 1949 per a ubicar la col·lecció de ceràmica donada por Manuel González Martí.
Després de la rehabilitació, el museu es va inaugurar en 1954, i des d'aleshores s'han succeït nombroses intervencions que comprenen la restauració de l'immoble, millores en la seva infraestructura i la renovació dels espais museològics.
* *
Tot seguit vam anar a dinar a l'hotel, i a primera hora de la tarda tornem a sortir per a visitar una de les darreres obres emblemàtiques de la ciutat, l'anomenat Oceanogràfic.
Un conjunt d'instal·lacions ubicades a la zona de la Ciutat de les Arts, amb espais diferenciats on hi ha diversos aquaris amb diferents espècies de peixos, i altres mamífers marins o no, com cocodrils, morses i belugues, taurons, i també un espectacle de dofins força interessant.
També hi ha pingüins, flamencs, meduses, i un gran aviari, etc. etc.
En definitiva una gran i interessant instal·lació.
De retorn a la ciutat, ja a la caiguda de la tarda, l'autocar ens deixa al centre de la ciutat. Aprofitem per conèixer un temple interessant, del qui no recordo el nom,
i enmig de l'ambient nadalenc que es respira a la ciutat, ens dirigim a poc a poc cap a l'hotel mentre aprofitem per contemplar la gran super lluna plena que avui llueix amb intensitat.
Així acabem aquest primer dia de l'any 2018.
* * *
Demà farem la darrera visita interessant de la nostra estada per terres valencianes. Ens acostarem fins a la població de Sueca per visitar la Casa museu de Joan Fuster, i després dinarem al Palmar, i per la tarda farem una visita a la Devesa del Saler.
Però tot això, com és habitual, ho veurem en la propera crònica.
1 comentari:
Crec que l'església, de la que no recordaves el nom, és la de Santa Caterina.
Publica un comentari a l'entrada