dilluns, 2 de maig del 2022

La Regió de la PULLA (Puglia) - L'enigmàtic castell octogonal construït per l'emperador del Sacre Imperi Romanogermànic Frederic II - (05)

   * La història comença aquí...

 Dilluns 11

 Avui ens toca descobrir el Castel del Monte, situat prop de la localitat d'Andria, i enclavat dalt d'un petit turó (540 mts.) dins del Parco nazionale dell'Alta Murgia. 

El Castel del Monte és un enigmàtic i fascinant castell (octogonal) que gira completament al voltant del número vuit, i que amb el temps ha anat adquirint una característica de temple laic i símbol de grandiloqüència del poder i de la litúrgia imperial. Tradicionalment atribuït a l'emperador  Frederic II (*).

Actualment, per les seves característiques, forma part del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Ens disposem, doncs, a entrar i descobrir els misteris amagats entre les seves torres i estances diverses

Les visites són molt controlades i regulades en el temps, per tant cal fer via per poder recòrrer algunes de les estances dels tres pisos del castell


Un detall del patí abans d'accedir-hi...
Es pot veure bé l'alçada de tres pisos de l'edifici

S'aprecia perfectament la forma octogonal des del pati central

Així que accedim a la primera sala, ens rep la figura del constructor d'aquesta magna obra, en Frederic II.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A mesura que anirem ascendint per les escales i visitant sales diferents, podrem anar apreciant les varietats constructives i els detalls de claus de volta, d'estils, de figures..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
i alguns "telamons" que ens contemplen...
 

 
Columna amb figura d'home que sosté damunt del cap o de les seves espatlles la part baixa de la cornisa.

Observem ara l'estil constructiu dels romans anomenat "spicatum" en algunes parets d'aquesta estança.
I encara una altre clau de volta original, amb quatre cares
A mesura que anem baixant per una de les escales de cargol, podem apreciar el gruix considerable que tenen les parets del castell a través d'aquesta espitllera...
Quan finalment sortim a l'exterior, fem una passejada tot al voltant del castell per poder apreciar la idoneïtat del seu emplaçament 
des d'on podien dominar una gran extensió de terreny de la zona dell'Alta Murgia.
Fem una última ullada al magnífic Castel del Monte, abans de marxar cap a la ciutat de Bari on dinarem.

(*) per dades més detallades sobre les característiques tècniques del castell, consulteu (aquí)
 
A la tarda visitarem la ciutat, els seus carrers i els seus monuments
* * *
 
Un cop dinats, ens endinsem pels carrerons de la part antiga de la ciutat per anar a trobar la Catedral, i mentre circulem per carrers estrets observem una típica característica de moltes cases d'aquest barri que tenen una cortina davant la porta com aquesta, 

una mena de protecció de les vistes de l'exterior. Imagino que a l'estiu això els permet tenir les portes de fusta de la casa ben obertes per tal que s'airegi bé la vivenda i soportar millor la calor imperant per aquesta zona. I en aquest cas concret, a més, les portes estan bellament decorades.

Al cap de pocs minuts desemboquem en una plaça a tocar de la catedral
I ens trobem ja davant la façana principal de la catedral de Bari, dedicada a Sant Sabino, que s'aixeca en tota la seva grandesa a la Piazza dell'Odegitria, amb les importants restes arqueològiques trobades al subsol hipogeu, que veurem a continuació...
Un detall del bonic rosetó o rosassa
L'interior de la nau
Un bonic paviment
passadís lateral superior
Dos frescos originals que es conserven bé
aquest de la Verge de la llet..

Una gran pintura de l'Assumpció de la Mare de Déu
* *
A continuació ens traslladem al subsol de la catedral per admirar les restes força ben conservades de la Basílica paleocristiana que es va descobrir fa relativament pocs anys
Tal com podem arribar a llegir en aquest panell, probablement a partir del segle Vè, fou edificada damunt les restes d'un edifici romà anterior, una gran Basílica de 40 metres de llargada i 18 d'amplada, amb tres naus i un àbsis. Aquesta fou la catedral més antiga que va romandre fins a l'alta Edat mitjana sense que la seva planta cristiana original, sofrís cap mena de transformació.
En un document del 1028 es recorda la dedicació de la Basílica anomenada com S. Maria "que est episcopio". En l'any 1034, coincidint amb l'inici de la realització de la nova Catedral romànica actual, es va decretar la seva demolició. Numbroses restes de murs, de paviments i mosaics (com el de Timoteu) del primitiu edifici, es poden ara contemplar recorrent el subsol.
 
Es conserva una imatge (de 1965), de com estava aquest subsol quan es va descobrir i es van poder començar a fer els treballs de desenrunament, trobant que els espais entre els arcs estaven plens de runa i de restes de cossos, ja que havia servit durant anys també com a necròpolis (cementiri).
Ara un cop recuperat l'espai podem admirar les restes tant de parts de l'estructura com també d'un magnífic mosaic dedicat a Timoteu.
 

* * *
Després d'aquesta visita subterrània tant interessant, sortim al carrer per continuar la nostra descoberta de la ciutat, i estem ara a la part del darrera de la catedral on podem seguir admirant la seva bella arquitectura.

Seguim l'itinerari per dins dels carrerons estrets del casc antic, i en un d'ells, ens trobem amb una sèrie de domicilis privats en els quals les senyores es dediquen a la fabricació de la pasta típica anomenada "orecchiette" (orelletes). Es mengen amb una recepte típica Pugliese.
 
I vaig tenir l'oportunitat de poder fer una curta filmació en la que es pot apreciar la perícia i la pràctica de la senyora en la manipulació de la pasta per donar-li la típica forma d'orelleta. Ho fa tant de pressa que gairebé no arribes a apreciar el fi moviment del seus dits... (veieu-ho aquí sota).
 

Encara ens queda per veure la Gran Basílica de Sant Nicolau de Bari. 
L'interior de la Basílica


L'altar major
Sostre de la nau central
Icona del sant Nicolau de Bari
L'iconostasi que hi ha a dins de la cripta que també visitem
I finalment, el colofó, és la imatge de sant Nicolau de Bari que hi ha fora de la plaça, davant de la Basílica, 
que llueix una bandera de la pau que algun visitant li ha dipositat al damunt i que, segons ens conta el nostre guia Roberto, l'estatua en bronze fou obsequi del mismíssim Vladímir Putin; a més hi ha una placa commemorativa en el mur del darrera, obsequi del President de la Federació Russa, als ciutadans de Bari, amb motiu de la gran devoció del poble rus vers aquest sant Nicolau
* * *
Aquí posem punt i final a aquesta llarga crònica.
 
Al final del dia retornem a l'Hotel D'Aragona (a Conversano), on passarem les darreres quatre nits de la nostra estada a la Puglia.
 
Demà ens queden encara moltes meravelles per conèixer, anirem a la ciutat dels "Trulli" a Alberobello, a veure les sorprenents cases amb sostres cònics de pedra, a la Vall d'Itria, però tot això i molt més, com és habitual, ho veurem en els propers capítols.

 
 + La història continua aquí... (06)
 





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin