diumenge, 25 de juny del 2023

"La Baviera Romàntica" (02) - visitarem AUGSBURG

 > la crònica comença aquí...

 Avui, dijous 15, ens dirigirem cap a la ciutat bavaresa d'AUGSBURG, envoltada pels rius Lech, Wertach i Zingold i ubicada en l'antic emplaçament d'un campament militar romà de l'any 15 (a.Crist), i deu el seu nom a l'emperador August.

Aquí varen néixer personalitats com ara: el comerciant renaixentista Jacob Fugger, el dramaturg Bertold Brecht i Rudolph Diesel, constructor del famós motor, i curiosament, encara que no hi nasqués hi visqué la dinastia de la família de Wolfgang Amadeus Mozart, durant 250 anys. 

Visitarem l'Ajuntament amb la seva impressionant Sala d'or, la catedral, altres edificis interessants, i a la tarda també coneixerem "La Fuggerei" (l'habitatge social més antic del món).

* * *

De camí cap a l'ajuntament, ens aturem abans davant el monument a l'emperador August, que llueix al mig de la plaça.


 


 

 

La primera visita del dia va ser a l'Ajuntament de la ciutat per veure el seu impressionant Saló daurat (veure) amb una superfície de 552 m2.

*El Golden Hall és una sala de cerimònia de l'Ajuntament d'Augsburg . És un dels monuments culturals més importants del Renaixement tardà a Alemanya i un dels llocs d'interès més importants de la ciutat d'Augsburg . El mobiliari històric, destruït el 1944, va ser reconstruït a partir de 1980 amb motiu de les celebracions del 2000 aniversari de la ciutat i finalment es va completar el 1996.




 

 

**El Golden Hall és el cor de l'Ajuntament d'Augsburg, que va ser construït per Elias Holl entre 1615 i 1620 . El sostre enteixinat daurat tallat en noguera va ser realitzat pel mestre fuster Wolfgang Ebner entre 1619 i 1622. El programa d'imatges va ser creat per Johann Matthias Kager a partir d'idees del jesuïta Matthäus Rader i dibuixos preliminars del pintor de la cort de Munic Peter Candid . El treball interior es va completar essencialment el 1624, la finalització del Saló Daurat es va retardar fins al 1643.

                                             Gran riquesa de decoració en el sostre

També molts personatges importants representats... fins i tot el mateix emperador Carles Vè. 


*El Saló Daurat es va construir originalment com a lloc de reunió del Reichstag.Tanmateix, la Guerra dels Trenta Anys i la determinació de Ratisbona com a ubicació de l' Etern Reichstag van fer que el Reichstag només es reunís a Augsburg el 1713 i el 1714, després que la pesta hagués esclatat a Ratisbona. Des de la seva finalització, el Saló Daurat s'ha utilitzat principalment com a sala d'actes i recepció de la ciutat.

Destrucció i reconstrucció (llegiu la història completa, aquí)

* * 

Elias Holl, (1573-1646) (veure) va ser l'autor d'aquest edifici. Fou un dels arquitectes importants del s.XVII 

* * *

A continuació sortim a passejar per la ciutat per veure alguns edificis emblemàtics i arribar-nos fins a la catedral. 

L'edifici dels gremis

 La porta d'un palau amb l'escut del Sacre Imperi Romanogermànic
 
El pati interior d'aquest palau que era la residència de Jacob Fugger, el ric
En el casc antic de la ciutat veiem edificis amb apartaments d'una certa categoria
També podem veure les canalitzacions de l'aigua del riu Lech que travessen la ciutat
Així com també les fonts públiques amb aigua potable...
De camí cap a l'església multiconfessional, podem veure també alguns bonics edificis
L'església catòlica i protestant alhora, on va predicar Luter
La part del culte catòlic
i la part del culte protestant
* *
  Ens dirigim ara cap a la catedral
La nau central
Ens trobem amb la sorpresa agradable que l'organista està assajant... 
Un bonic vitrall
L'altar Major
Finalment baixem a la Cripta on hi ha una bonica imatge romànica. 

 
 
En acabar la visita de la catedral, anem directament a dinar amb una bona cervesa..!!
 
 
 
 
 
Havent dinat ens dirigim cap a l'entrada de la Colònia "La Fuggerei" (*), que es tracta de la colònia urbana de caràcter social més antiga del món.
 

*Fuggerei és el complex d'allotjament social més vell del món mantingut encara en ús fins avui. És un enclavament emmurallat dins de la ciutat d'Augsburg, Bavaria. Pren el nom de la família Fugger i va ser fundat el 1516 per Jakob Fugger**
(conegut també com a "Jakob Fugger el Ric") que va ser qui va decidir l'emplaçament d'aquest lloc on podien anar viure els ciutadans més necessitats d'Augsburg. Cap al 1523, s'havien construït ja 52 cases, i en els anys següents l'àrea es va expandir amb diversos carrers, places petites i una església. Les portes van ser tancades amb clau a la nit, així que el Fuggerei era, en el seu dret propi, molt similar a una ciutat medieval independent petita. És encara habitat avui, permetent-se l'estatus de ser el projecte d'allotjament social més vell del món.
* El lloguer era i és encara un Rheinischer Gulden per any (equivalent a 0.88 euros), així com tres oracions diàries pels propietaris actuals del Fuggerei — l'oració del Senyor, Hail Mary, i el Nicene Credo. Les condicions per viure allà són iguals que fa 480 anys: haver viscut com a mínim dos anys dins Augsburg, ser de la fe catòlica i haver esdevingut indigent sense deutes. Les cinc portes són encara tancades amb clau cada dia a les 10 de la nit.
Alberga cases adossades que ocupen una àrea de 45 a 65 metres quadrats (500–700 peus quadrats) cada apartament, però perquè cada una té la seva entrada de carrer pròpia simulant viure en una casa. No hi ha allotjament compartit, i cada família té el seu apartament propi, el qual inclou cuina, un parlour, un dormitori i una habitació de més minúscula, en total són aproximadament 60 metres quadrats. Els apartaments a nivell de carrer tenen un jardí petit, mentre que els apartaments de pis superior tenen un àtic. Tots els apartaments tenen comoditats modernes com televisor i aigua corrent. Un dels apartaments a nivell de carrer està inhabitat, ja que serveix de museu obert al públic. Les campanetes de porta tenen formes elaborades, cada una única, datades anys abans, fins i tot, que hi hagués la instal·lació de la il·luminació del carrer, quan els residents podien identificar la seva porta pel tacte del mànec a les fosques.
El veí més famós de la colònia fou Franz Mozart, besavi maçó del compositor Wolfgang Amadeus Mozart, que va viure a la colònia entre 1681 i 1694, i el fet és commemorat amb una placa de pedra a la façana.
**La família Fugger inicialment havia fet fortuna en el tèxtil i el marxandatge. Jakob el Ric va expandir els seus interessos cap a la plata minera i comerciant amb Venècia. A més, va ser un gran financer i va comptar amb el Vaticà com a client notable. La família va esdevenir valedora financera de la família dels Habsburg i ell va finançar l'exitosa elecció de Charles V com a Emperador del Sacre Imperi Romanogermànic el 1519.
Fuggerei va iniciar la construcció entre 1514 i 1523 sota la supervisió de l'arquitecte Thomas Krebs, i el 1582 Hans Holl va afegir la St. Mark's Church, l'església de l'assentament. Cap al 1880 i 1938 es va expandir més la seva construcció, i actualment Fuggerei comprèn 67 cases amb 147 apartaments, un pou, i un edifici administratiu.
 
En el jardí de la colònia hi ha un Bunker de la Segona Guerra mundial, on es pot veure una exposició que mostra documents gràfics i escrits sobre les destrosses causades a la colònia pel bombardeig, i la seva posterior reconstrucció.
 
També aquí en el jardí trobem el monument amb el bust del fundador Jakob Fugger.

Hi ha també una petita església dedicada a sant Marc, a la Markusplätzle. 
L'altar, i un detall del balcó del cor
I finalment, la imatge de l'escola amb la figura del mestre a la porta 
* * *
Acabem aquí la segona jornada de la nostra estada a la Baviera romàntica.
Avui ha estat una visita monogràfica a la ciutat d'Augsburg.
 
Demà ens espera una llarga jornada, ja que haurem d'arribar al final de la ruta, als peus dels Alps Bavaresos, al sud, per visitar els imponents castells del rei de Baviera Lluís II.
 
Però tot això ho veurem en un tercer capítol d'aquesta crònica 


> la crònica continuarà aquí (03).
 
 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin