dissabte, 14 d’octubre del 2023

Primers textos (originals) de la llengua catalana. L'Arxiu Capitular de la Seu d'Urgell (ACU) -cap.02-

La crònica va començar aquí -cap.01-...

Després de dinar al restaurant d'Organyà Park, ens dirigim cap a la Seu d'Urgell, on tenim un cita amb l'arxiver responsable de l'Arxiu Capitular de la Seu d'Urgell (ACU), es tracta del canonge Mossèn Benigne Marquès i Sala (Creu de Sant Jordi 2020), que ara també administra l'Arxiu Diocesà d'Urgell (ADU), qui, per una concessió especial, va accedir a rebre el nostre grup d'unes 15 persones.

                (la vista de l'absis de la Catedral, just des de la porta de l'Arxiu)

Després de parlar-nos de com s'havia condicionat l'edifici conegut com l'església dels Dolors, situada darrera la catedral, per que fos el lloc per ubicar tot el gran volum de documentació. Ens donà detalls del seu contingut: Conté 385 metres lineals de fons, en armaris compactes, amb documents que abasten els segles IX-XIX. 

La documentació custodiada pel capítol catedralici (capítol de canonges), és formada per uns 6.000 pergamins, entre els quals destaquen especialment: l'Acta de Consagració de la Catedral (pergamí molt gran en llatí, on es fan constar una per una les més de dues-centes parròquies de la comarca). El pergamí original dels Greuges de Sant Pere de Graudescales, així com també el que a hores d'ara es considera el text en català més antic, el fragment del Llibre Jutge de Conques, (del que ja en parlàvem ahir en el primer capítol d'aquesta crònica), i ja dèiem que va ser descobert i estudiat pel monjo Cebrià Baraut, i datat de mitjans del segle XI. (és aquell document que dèiem tenia les vores una mica socarrimades per l'incendi que patí l'església al 1090).

Com comentàvem abans, el canonge Mossèn Benigne va tenir la gentilesa de mostrar-nos aquests documents exposats en una vitrina per tal que els poguéssim contemplar amb deteniment i poguéssim llegir les versions en català, tant del Llibre Jutge de Conques, com el dels Greuges de Sant Pere de Graudescales.

A continuació Mossèn Benigne (de 83 anys), ens va acompanyar al soterrani on hi havia tots els armaris compactes, plens de documents, 

 i allà ens explicà una mica els continguts i funcionament de l'arxiu. Fou aleshores quan jo, pel meu historial i C.V., d'haver fet durant molts anys de bibliotecari, documentalista i arxiver (a punt de fer, també jo, els 83 anys..) li vaig fer un parell de preguntes, sobre uns conceptes una mica estranys i/o poc freqüents que es podien llegir en la rotulació dels armaris... Menuda -Grossa -Despes -Quarta -Excusat -Rationale

           i ell ens els va aclarir tots amb molt de detall...

* * *

Sortint de l'Arxiu, tenim davant mateix aquesta bonica panoràmica, camí d'Andorra...

Acabada aquesta visita tant interessant, ens desplacem fins a Andorra, on residirem un parell de dies en un cèntric hotel, per continuar el nostre programa previst, amb visites a la població de FOIX, l'endemà dimarts 10, i tornant a Andorra per dimecres 11, fer una visita guiada a la Casa de la Vall, i a l'edifici del Nou Parlament andorrà..!!

* * *

Tot això ho anirem veient en els propers capítols..!!


 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin