La crònica va començar aquí -cap.01-
Aquest matí fresquet del dimarts 10 d'octubre, mentre ens traslladem amb l'autocar per les sinuoses carreteres pirinenques des d'Andorra cap a FOIX, ciutat occitana del Departament de l'Arieja i de l'antic Pais de Foix, anem a posar en context la vinculació de les dues localitats...
El llinatge dels Caboet, originari de la vall de Cabó, d'on els prové el nom, està documentat des de mitjans del segle X fins a principis del XIII. Els Caboet, senyors de les valls de Cabó i Sant Joan, des de la segona meitat del segle XII entre les seves possessions s'hi trobaven també les Valls d'Andorra.
Ampliaren els seus dominis territorials casant la hereva Arnaua amb el vescomte Arnau de Castellbò (1185). El matrimoni dels Caboet-Castellbò passà a la casa comtal de Foix, arran del matrimoni de la pubilla Ermessenda de Castellbò, amb el comte Roger Bernat II de Foix (1208).
El comtat de Foix, portador dels drets sobre Andorra, s'uní al llinatge dels reis de Navarra, Enric III de Navarra i IV de França, entre 1589 i 1610, Primer de la casa de Borbon en aquest país, conegut com Enric el Gran, o el Bon Rei, i copríncep d'Andorra (1572-1610)... i quan els descendents del reialme navarrès heretaren el tron francès, el rei de França Enric IV, esdevingué copríncep d'Andorra.
El domini útil que la família feudal dels Caboet exercia sobre les valls andorranes, i la seva política matrimonial, són alguns dels fets que expliquen perquè actualment el president de la República Francesa és també un dels dos caps d'estat del Principat d'Andorra (com podrem veure clarament quan visitem la Casa de la Vall i el nou Parlament). Un càrrec que anteriorment havia tingut el comte de Foix i que va passar a mans de la República amb la Revolució de 1789.
En aquesta sortida per terres andorranes anem descobrint que, encara que la llegenda ho digui i l'himne andorrà ho canti, la veritat és que Carlemany no va ser ni l'alliberador ni el fundador d'Andorra. El cert és que, als primers segles medievals, les valls d'Andorra formaven part del comtat d'Urgell, sense ostentar cap categoria que fes diferent aquest territori. Descobrirem com un tros del comtat d'Urgell esdevé un estat. Sabrem com es va produir la creació del feu episcopal andorrà i quin paper van tenir els Caboet, els Castellbò i els Foix en la història de les Valls.
Anem arribant, doncs, al País de Foix, on anem a visitar el seu famós castell i el Museu on s'explica tota la història...
En arribar al Museu teníem hora concertada per fer una visita guiada, però va resultar que la guia únicament parlava francès, i la durada prevista era d'unes dues hores...
Aleshores nosaltres dos, la Marta i jo, teníem moltes dificultats per seguir les explicacions, i com que som uns esperits inquiets i lliures, vam decidir fer la visita pel nostre compte tot resseguint la història a través de les bones explicacions del plafons...
(panell d'aliances i matrimonis)
Després d'una guerra d'uns 75 anys, es va acabar amb la signatura dels Pariatges d'Andorra.
Signats el 1288.
En parlaré en el proper capítol sobre Andorra.
(escenes de caça...)
(detall del preciós llibre de caça)
En acabar el recorregut del museu, la porta de sortida ens enfoca directament al començament de les rampes que, en fortes ziga-zagues i amb un empedrat de còdols grans que dificulten força el caminar, va pujant fins al peu de les dues torres del castell.
La llàstima fou que a mitja pujada vam descobrir que hi havia un ascensor que et deixava en una tercera planta que t'estalviava un bon tros de pujada a peu, ai las..!! - Ho vam aprofitar, això si, en la baixada.
* *
Sortim del recinte del castell i anem cap a la població, i entrem a visitar l'església de Saint Volusien.
(interior a l'esquerra, i presbiteri aquí dalt)
* * *
Anem a dinar a la terrassa d'un restaurant a la vora del riu Ariège
El retorn a Andorra a través del Pas de la casa, va ser una bona passejada tot contemplant el paisatge.
- La crònica continuarà aquí 04...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada