Hem estat quatre dies, del 16 al 19 de setembre, que han estat intensos, a la Provença (Occitània), visitant una sèrie de llocs, monuments, edificis molt singulars, coves submarines amb art rupestre, i necròpolis d'origen romà... Tots són indrets que gaudeixen de ser Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Ens hem desplaçat acompanyats com fem habitualment, amb un grup d'amics i coneguts, sempre amb l'organització de l'agència POL viatges.
* * *
L'itinerari a través de La Jonquera, Narbona, Besiers, Montpeller, Nimes i Arle, es fa una mica feixuc a causa de la distància (418 kms), que obliga a fer una aturada per dinar en una àrea d'autopista, que no sempre és massa agradable...
Avui és dilluns 16. En arribar a la ciutat d'ARLE ens trobem amb el guia Françoise, que ens acompanyarà durant la nostra estada per aquestes terres. I la primera activitat fou visitar el Musée Départamental d'Arles Antique, ubicat en un edifici contemporani, a prop de les restes del Circ romà, i a la vora del riu Roine.
Demà, dimarts 17, ens esperen sorpreses importants...
* *
Començarem el dia amb una visita guiada i comentada pel centre històric d'aquesta ciutat d'ARLE. Ens aturem en primer lloc a la plaça de la República, on trobem l'edifici de l'Ajuntament, l'obelisc,...
i l'Església-antiga catedral de Sant Tròfim (segles XI-XII), basada en la primitiva església carolíngia del segle VIII, a la façana i claustre trobarem esculpides obres mestres del romànic provençal (s.XII).
I a continuació anem a entrar a l'església... tot admirant primer el timpà damunt la porta d'entrada
Veiem ara uns detalls de l'interior. La nau central i el presbiteri
La capella amb les relíquies de sant Antoni Abat, molt venerades aquí per ser invocat per la guarició de la malaltia anomenada "ergotisme" o Foc de sant Antoni.
L'Ergotisme és una malaltia que va produir grans epidèmies a l'Edat Mitjana. També coneguda popularment per Malaltia de Sant Antoni o Foc de Sant Antoni, és una infecció produïda per la ingesta d'un fong parasitari present en el sègol, el claviceps purpurea, que s'utilitzaba per fer el pa.
Aqui a la dreta, un magnífic altar lateral
I ara en sortir del temple observarem altres detalls interessants, com aquest capitell a la porta de sortida
i un cop som fora del temple, admirem aquests altres detalls a banda i banda de la portalada.
(aqui personatges tots encadenats cap a les flames de l'infern..)
* * *
Després d'aquest bany religiós, seguim el nostre itinerari per visitar les ruïnes del Teatre, i després ens arribarem a conèixer Les Arenes o amfiteatre el·líptic (del 46 aC).
Ara tocava anar a dinar en un petit restaurant del centre històric.
* * *
La tarda ens oferirà una nova experiència molt singular. Anem a conèixer el nou espai arquitectònic de LUMA ARLES
Creat per la Fundació LUMA de Maja Hoffmann, col·leccionista i mecenes de les arts. Dominat per l'impressionant edifici, en forma de torre, dissenyada per l'arquitecte Frank Gehry que s'aixeca al bell mig del Parc des Ateliers, recinte redissenyat amb la creació d'uns grans jardins amb un llac central i la recuperació de les naus industrials adaptades a nous usos, com ara exposicions d'obres d'art.
En la visita guiada que vam fer vam poder prendre vistes de diferents indrets d'aquest sorprenent edifici.
- La crònica continuarà aquí (02)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada