La ciutat va ser fundada el 25 a.C. amb el nom d’ Emerita Augusta, amb els soldats “emèrits” (jubilats amb honor), eren els llicenciats de l’exèrcit romà de dues de les legions veteranes de les guerres càntabres: Legio V Alaudae, i Legio X Gemina. La ciutat va ser la capital de la provincia romana de la Lusitania.
El primer dia de la nostra estada a Extremadura, divendres 18/01, el vam dedicar a visitar la ciutat de Mèrida i els seus tresors arqueològics. Vam començar amb una completa visita al Museo Nacional de Arte Romano,
una impressionant obra de l’arquitecte Rafel Moneo, inaugurat el 1986, però encara és més impressionant el seu contingut, una excel·lent col·lecció d’objectes de l’època romana provinents dels jaciments arqueològics de la ciutat de Mèrida.
Adjunto ara i aquí una petita mostra de les moltes meravelles arqueològiques que conté el museu...
Després vam visitar l’Anfiteatre, un recinte de forma elíptica amb cabuda per a 15.000 espectadors, on es celebraven les lluites de gladiadors entre homes i feres, les “venationes”.
A la tarda després de dinar vam sortir a conèixer més monuments de la ciutat.
Començàrem perl visitar la Casa del Mitreo,
una gran casa romana on destaquen principalment el cèlebre Mosaic cosmogònic amb representació al·legòrica dels elements de la naturalesa (rius, vents, etc.)
i també el peristil amb jardí interior i moltes habitacions. Al costat d’aquesta casa es troben també els Columbaris, dues construccions funeràries de famílies romanes, els Vaconios i els Julios.
Amb una llargada de gairebé 800 metres i 60 arcs principals, és el pont més llarg de l’època romana que es conservi actualment. Uneix dos parts de la ciutat per damunt del riu Guadiana.
la Plaça d’Espanya i l’Arc de Trajano
i el Temple de Diana.
Per acabar la visita, ja pràcticament de nit, a la Basílica de Santa Eulàlia, on tornarem l’últim dia per visitar la seva cripta i el jaciment arqueològic que hi ha en el seu subsol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada