dissabte, 20 d’agost del 2011

Recorrent terres croates per la Costa dàlmata... (05)


Després de dinar i d'un llarg descans a Zagreb, abandonem la capital per dirigir-nos altre cop camí de la costa on hem de passar la propera nit.

Força kilòmetres de carretera tot contemplant la natura croata fins arribar cap al vespre a la ciutat balneària d'Opatija, on fem una breu parada.




Grand Hotel a Opatija








una sireneta vigilant





Després reprenem la marxa fins la ciutat de Rijeka, on dormirem, però no tindrem gaire temps de conèixer-la, sols un petit passeig nocturn després de sopar.


L'objectiu per demà és arribar al vespre a Split, però fent una parada per dinar a la ciutat de Zadar i descobrir el seu passat arqueològic.

La costa dàlmata ens espera amb magnífics panorames amb tot el rosari d'illes grans i petites davant nostre Krk, Cres, Rab, Pag, Ugljan, Dugi Otok, Pasman, noms tots ells gairebé impossibles de recordar, illes que la majoria d'elles amaguen meravelles de natura i de paisatge.

De bon matí reprenem el camí cap a Zadar, fent uns quants kilòmetres per la costa i aturant-nos una estona per fer una parada tècnica i contemplar les seves fantàstiques aigües transparents que conviden poderosament al bany. Llàstima que la parada va ser un pel curta perquè altrament ja m'hagués sucat en aquell mar Adriàtic tan espectacular...




En arribar a la ciutat de Senj deixem la carretera de la costa i fent un petit port de muntanya anem a buscar l'autopista A-1 que ens portarà directament fins a Zadar. En arribar al port aturem un minut l'autocar per veure el panorama i fer la foto de rigor (japonear) que deia el nostre guia Juan Carlos.


La zona de Zadar és la que té el major nombre d'illes habitades de totes les regions turístiques de Croàcia. Totes abunden en patrimoni històric, des de l'època prehistòrica i l'Edat mitjana. Aquest patrimoni està força ben conservat.

Un dels millors testimonis de la gran importància històrica de la regió de Zadar i del valor del seu valor patrimonial, és el nucli antic i històric de la ciutat, el més gran en tot l'Adriàtic croata, així com també el ric patrimoni sacre que podem trobar a la ciutat i a les illes veïnes.

 
 

Els habitants de la ciutat consideren que justament aquí, en aquest port, es pot admirar la posta de sol més bonica de tot el món. Així ho va dir el famós director de cine Alfred Hitchcok durant la seva visita als anys 70.

En aquest mateix indret avui en dia s'ubiquen dues coses ben interessants, una instal·ació foto-voltaica anomenada
"la salutació al sol"

 

 i l'original i espectacular "orgue marí" o del mar, que podreu escoltar aquí sota en la gravació que vaig fer. Les dues obres creades per Nicola Basic, el 2005.

Si voleu ampliar la informació mireu també aquest enllaç en el qual la Ma. Teresa en dona una explicació molt més detallada.

aigües super transparents... i musicals...
treta d'un cataleg, aquesta visió de Zadar situa
exactament la situació del rellotge solar i l'orgue marí.
Tot seguit deixem el port amb les seves curiositats, i anem cap a l'interior del casc antic on veiem l'església circular romànica de Sant Donat, s.IX

 
  Al costat mateix de la plaça hi ha l'església de Sant Simeó
 
i tot seguit ens dirigim cap a la Catedral de Sant Anastasi, 
segles XII-XIII, i entrem al seu interior...
 
 

Després de les visites anem directament a dinar sortint per la porta Terraferma amb el símbol de Sant Marc de l'època veneciana, 

 i veiem al port la fábrica amb el rètol de Maraska, on s'elabora el famós licor Maraskino

 i és en aquesta zona de la Riviera Makarska on es cultiven les cireres Marasca típiques d'aquesta regió i a partir de les quals s'elabora el licor finíssim, que no hem parat de tastar aquests dies...

* *
Fem una pausa per dinar i després reemprendrem viatge amb destí a Split, el proper objectiu.


  • La història continua aquí...(06)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin