divendres, 4 d’octubre del 2013

La Bastide de Domme - Castelnaud - La Roque-Gageac... (01)

Som a dilluns 23 de setembre, inici de la tardor, i ens disposem a començar el periple per les terres del Périgord francès, que durant cinc dies i amb una previsió de bon temps i estable, ens permetrà conèixer llocs ben interessants i emblemàtics d'aquesta regió...

Ens dirigim en primer lloc a visitar el poblet medieval de la Bastide de Domme, situat en un espectacular turó rocós, escarpat sobre el riu Dordonya, des del qual s'observa una excepcional panoràmica de tota la vall.
(mirador amb el bust de Jacques de Maleville, jurista, nascut aquí el 1741,
que fou un dels redactors del Codi civil)

  


l'Hotel del mirador
 És una de les bastides* més famoses de la regió i una de les poques que han conservat la major part de les muralles del segle XIII, incloent-hi tres portes fortificades... La porta del Bos, la porta de la Combe que dona el pas cap a una font, i la més espectacular i remarcable porta de les Torres.


A començament del segle només existia un castell aquí mateix. Per tal de contenir les tropes angleses, Philippe III le Hardi, reconeixent la importància estratègica de l'indret, va adquirir una part del plateau i va fundar la Bastide de Mont-de-Domme, que a poc a poc esdevingué la més bella bastida francesa del Perigord.

*En aquest enllaç (aquí) i trobareu una fitxa amb la història completa d'aquest lloc. 
*I aquí un plànol de totes les bastides del Périgord.

Les dues torres serviren d'aixopluc pel cos de guàrdia i també foren utilitzades com a presó per a 70 templers del Sud-oest, entre 1307 i 1318, els quals deixaren gran quantitat d'inscripcions "graffitis" gravats en els murs de pedra, alguns d'ells de caràcter esotèric. Aquest emotiu testimoniatge es pot visitar, però nosaltres malauradament no en vam tenir l'oportunitat...

Després d'un petit desgavell en l'horari previst per la guia i de donar una passejada per la vila, un petit trenet turístic ens va passejar amunt i avall del poble on vam poden apreciar les belles construccions medievals, des de la Plaça principal de la Halle, amb el mercat i la seva església, fins a la plaça de la Roda, on s'executaven els condemnats, i fins a la casa de la moneda, on havien encunyat les seves pròpies monedes en cuir.










* *
Acabada la interessant visita a aquesta domme, anàrem a dinar en un bell indret, el jardí florit i sota l'ombra dels arbres pre-tardorals de l'Hotel Plaissance, al poble de Vitrac.




* * *
Sortint de Vitrac, després de dinar, ens dirigim a Castelnaud
per visitar el seu impressionant castell.
El castell (segles XII-XVI), és classificat com a Monument històric, i aquesta fortalesa domina la petita ciutat que es troba a la falda dels seus murs.

 








En entrar al recinte i aproximar-nos al peu del castell, impressiona la seva alçada i la fortalesa dels seus murs i en especial la seva potent torre de defensa.


El castell enlairat al vessant del marge esquerra, entre els penya-segats de pedra calcària del riu Dordonya, domina tota la vall i s'emmiralla amb un altre castell important, el de Beyrac, amb el qual va mantenir fortes rivalitats per estar en camps oposats durant la famosa Guerra dels 100 anys.


(el Castell de Beyrac)
Castelnaud ens ofereix un autèntica experiència en poder visitar el cor d'un castell fortificat de l'Edat Mitjana. Al seu interior es pot visitar també una col·lecció d'armes i armadures, i a l'exterior, en una terrassa al costat mateix, podem veure i aprendre com funcionaven les antigues màquines de guerra. 


Autèntiques peces de museu que la guia local francesa ens explicà amb tota mena de detalls.

Sorpren que alguna d'aquestes complicades maquinotes només podien llençar una pedra cada mitja hora, com és el cas d'aquesta que la guia ens està explicant, anomenada 
"el trabuc", que forma part de l'anomenada artilleria de contrapès, i que va ser utilitzada fins al segle XVI. 
Es tractava de la màquina més potent de l'Edat mitjana. Era una veritable arma de disuasió, i que va fer que moltes places capitulessin només en veure-la... Les boles de pedra que podia llençar, a vegades fins i tot cenyides amb ferro, podien ser de més de 100 kilos, que evidentment podien fer uns bons esvorancs en tot tipus de muralles.

Un visita ràpida a l'interior del castell ens va permetre veure l'estructura medieval força ben conservada




Acabada la visita, toca sortir de la fortalesa
no sense abans donar un cop d'ull a la vall que des d'aquí es domina...
Sortim, doncs, definitivament del castell...

i ens dirigim encara a conèixer l'interessant i encisador poblet de La Roca-Gageac,
Arrapat a la roca i poblat per cases de pedra i pissarra en pendent, un castell i una torre que domina tot el conjunt. Cal ressaltar l'encant i la bellesa que produeix el seu emmirallament al riu Dordonya

Classificat com a tercer "site" de França, després del Mont-Saint-Michel i de Rocamadour, aquest lloc va obtenir ja fa uns anys el títol envejable de "els més bells villages de França"

Vàrem complementar la nostra visita amb un agradable passeig pel riu en una gavarra, una rèplica dels vaixells de vela tradicional dels segles XVIII i XIX. El servei el presta les "Gabares Norbert", que durant el trajecte tingueren la gentilesa de fer totes les explicacions en català, ja que vam disposar d'una gavarra solament pel nostre grup.

El passeig en barca ens permet apreciar de més a prop les característiques i la bellesa del poble i del seu Castell...


(el Castell de Malartrie)
La navegació tranquil·la per la Dordonya, tot gaudint d'un tram d'aquest encisador paratge, ens portà fins al peu del castell de Castelnaud que havíem visitat a primera hora d'aquesta mateixa tarda...
Aquí la gavarra fa mitja volta i tornem plàcidament cap al punt de partida.




Arribats a port, alguns encara tinguerem temps de veure a l'interior del poble racons interessants  de vegetació autòctona deguda a la ubicació del poble a ran de les roques, i que ens va mostrar la guia amb especial interès.

(uns papirs)
(una bonica font)
(i un habitant ben tranquil...)
* * *
Aquí acabem l'aventura d'avui, primer dia de la nostra estada al Perigord...
Demà dedicarem tot el dia a visitar la ciutat de Périgueux

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin