dissabte, 20 de maig del 2017

Laguardia (Rioja Alabesa), i els seus tresors amagats...

La nostra anada a Burgos, amb l'objectiu de conèixer el Jaciment d'Atapuerca, tingué un colofó que m'havia quedat a la recambra sense publicar, i avui, vint dies després us l'ofereixo. També va ser com un complement meteorològic, ja que després del diluvi que ens va fer el diumenge 30/04, a Atapuerca, el dia següent, 1 de maig, fou un dia realment esplèndid de sol i bona i fresqueta temperatura. Vegeu, doncs, la conclusió d'aquella escapada per terres burgaleses i riojanes. 
* *
La visita a Burgos va tenir un complement doble, arqueològic per un costat, i artístic per l'altre...
L'arqueològic fou anar a conèixer l'Estany celtibèric de la Barbacana, situat a la localitat de Laguardia, a la Rioja Alabesa.

L'estany fou construït fa 2.100 anys, i es pot considerar com el més gran de l'Edat del Ferro que existeix a Europa.

És una obra de caràcter hidràulic que permetia acumular més de 300.000 litres d'aigua. Es tracta d'un estany o dipòsit que es va construir per a recollir les aigües d'un manantial que neix a la zona alta de la serralada on avui s'assenta la vila medieval de Laguardia.
L'estany fa una dimensió de 18 x 15 metres, amb murs perimetrals d'una alçada que oscil·len entre 0,85 i 3,10 metres. 
La superfície total estimada és de 218 m2.

Si voleu més informació vegeu (aquí).

I el segon complement va ser el poble de Laguardia i el seu contingut.
El poble medieval conserva molts elements de l'època, com pot ser aquest rellotge musical de la plaça major que en marcar les hores apareixen unes figures que ballen...













També les muralles es conserven senceres, i a les portes d'entrada o sortida podem llegir aquesta bonica inscripció
Hi ha, però, una altra joia molt important en aquesta població. Es tracta de l'església de Santa Maria de los Reyes, i el seu pòrtic impressionant...

Per començar a fer boca, podeu anar mirant aquest vídeo curt que potser és un pel massa acolorit, mentre us vaig posant algunes de les imatges que vaig poder captar d'aquesta obra d'art... Veieu: https://youtu.be/lo7FJxQeaLk

Es va començar a construir en el segle XII. En el segle XIV tingué lloc la construcció del temple tal com el veiem avui. El retaule major, obra de Juan de Bascardo, es del segle XVII. 

La part més destacada de l'església és el seu pòrtic que es va esculpir a finals del segle XIV, i fou policromat en el XVII. És un dels pocs pòrtics policromats que es conserven a España, a Toro (Zamora) n'existeix un altre. 

 Les talles de les arquivoltes representen els Apòstols; en la llinda central de la porta està representada la Virgen de los Reyes, ja que aquest pòrtic narra la vida de la Verge.
El timpà està dividit en tres parts, amb relleus historiats. El conjunt del pòrtic està tancat amb una capella dels segles XV-XVI que és la que ha permès la bona conservació de la pintura policromada.
(detall del naixement i adoració dels Mags)
(detall de la dormició de la Verge)
(detall de la coronació de la Mare de Déu)
(detall central de la glorificació)

Si encara no us ha agafat el síndrome d'Stendhal,
ara podem continuar veient l'interior del temple que també val la pena d'admirar.




















(El retaule major es obra de Juan de Bascardo, del segle XVII)  

(Sant Sopar processional, que surt per Setmana Santa)
I finalment, si us voleu relaxar veient amb detall el pòrtic, podeu mirar aquesta altre vídeo un pel més llarg:  https://youtu.be/Ohixacml0QQ

* * * 
Vam marxar d'aquesta interessant vila amb els ulls plens de llum i plens d'art, i enfilàrem el llarg camí cap a Barcelona amb l'autocar... 
i tot fent la becaina, obrim un moment els ulls i veiem aquesta fantasmagòrica visió enmig dels Monegros, que ens recorda com un mal son, l'España profunda i "casposa"... ai las..!!


* * *
  • Aquesta crònica acaba aquí mateix.

1 comentari:

rogoto ha dit...

Molt bé el reportatge de Laguardia. A tenir en compte quan ens vingui de pas.
Has canviat la foto! Ara toca Florència, oi?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin