dilluns, 6 d’agost del 2018

El Sacromonte di Orta...(05)

 * * *
El Monte Sacro di San Francesco o Sacro Monte di Orta es un santuari italià ubicat en Orta San Giulio, Província de Novara, en el Piamont. Es un dels nou Sacri Monti del Piamont i de la Llombardía inclosos en la lista del Patrimoni Mundial de la Unesco desde 2003.

L'entitat «Riserva naturale speciale del Sacro Monte di Orta» té el seu domicili en Via Sacro Monte, 28016 Orta San Giulio (NO).
Aquest Sacromonte (Monte sacro), es troba dalt el cim d'un promontori al costat del llac, a uns 400 mtrs. sobre el nivell del mar. Aquest turó va ser escollit probablement per la seva meravellosa posició paisatgística i per l'esplèndida vista panoràmica damunt el llac d'Orta i de l'illa de San Giulio amb el seu convent i basílica.

Les vint capelles que s'han de recórrer en un itinerari en forma d'espiral, narren la vida de sant Francesc com a imitador de Crist, des del seu naixement fins a la seva canonització. Aquí podem veure el plànol amb la numeració de les 20 capelles
(En aquestes dues fotografies manllevades d'internet podeu apreciar una mica 
com és la distribució dels edificis per entremig del bosc...)
En cada capella hi ha representat un moment significatiu de la vida del sant, amb bellíssims frescos i escultures de terracota.

 














Sant Francesc, per humilitat, es fa conduir nu pels carrers d'Assis... (capella XIII).
(Malauradament en l'actualitat les escultures estan una mica deixades i deteriorades i caldria un "restauro" a fons). 

Tot el recorregut de les capelles està immers dins d'una rica vegetació per guiar el peregrí en el seu itinerari sagrat, i alhora permetre-li moments de descans i de recolliment a l'ombra de la vegetació i gaudint d'unes belles vistes sobre el llac.
(recorregut ombrívol)
 (pintura mural a l'exterior de la capella II)

En 1980 la Regió del Piemont va reconèixer la important relació que unia les capelles amb el recorregut de la devoció i l'ambient natural, i va decidir protegir-lo i conservar-lo, i a l'hora donar valor al patrimoni històric, religiós i forestal del Sacromonte di Orta.

La construcció de les capelles que se situen en un itinerari en espiral, es perllongà durant més d'un segle, això fa d'aquest recorregut una bona ocasió per poder contemplar diferents estils arquitectònics: des del Renaixement tardà al Barroc de mitjans del segle XVII, i al rococó dels edificis realitzats entre els segles XVII i XVIII.

La decoració interna, rica en estàtues i frescos que representen la vida de sant Francesc, es caracteritza pel realisme de las figures.
(la nascita di sant Francesco, per Cristoforo Prestinari)
 
Per aquestes obras passaren grans artistes com Cristoforo Prestinari, Dionigi Bussola, los Fiammenghini, els germans Righi  i molts d'altres.
Nosaltres ho vam trobar una mica descurat i la majoria de capelles tancades, només un parell o tres ens van permetre veure el seu interior. També és veritat que potser vam arribar un pel tard i per l'horari algunes ja eren inaccessibles...

Al final, el circuit devocional acaba amb l'església de San Nicolau, edifici proto-romànic completament remodelat en el segle XVII a imitació de la Basílica Inferior d'Assís, que situada dalt de tot del turó, amb unes magnífiques vistes sobre el llac d'Orta, clou el recorregut de les 20 capelles.
Es un indret realment curiós de conèixer, però, malgrat el seu valor artístic, tens una mica la impressió que estàs submergit en un ambient pietós a la italiana de temps passats...

Si voleu molta més informació sobre aquest indret tant particular podeu obrir aquest enllaç: htmlhttp://www.orta.net/sacromonte/intro_es.html

* *

 El trenino ens espera per a retornar-nos al parking i agafar l'autobús de retorn cap al nostre punt de partida, la villa d'Arona
 Abans, però, passem a veure la gran i monumental escultura del patró sant Carles Borromeo, fill d'aquesta localitat on va néixer el 2 d'octubre de 1538.























L'anomenat afectuosament "Sancarlone", tanta és la devoció pel sant en aquestes contrades, que fins i tot el nostre autocar portava la imatge del sant serigrafiada al darrera...

  Arribem a destí, al nostre hotel, a la vora del Lago Maggiore.

* * *
Fi del llarg itinerari per avui. Demà ens esperen noves experiències, anirem a recórrer diversos indrets de la riba del preciós llac de Como.
Això ho veurem, com sempre, en la meva propera crònica

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin