diumenge, 28 de desembre del 2008

La Rioja (04) - el regne de les cigonyes blanques

(La sèrie comença aquí...)

El segon dia de la nostra estada a la Rioja el vam dedicar a conèixer algunes de les peculiaritats de la localitat que ens acollia, Alfaro.

I sens dubte la més notòria és la de tenir la colònia urbana de cigonya blanca coneguda, més gran del món. Aquest espectacular fenòmen es dona al damunt de la seva Església-Col·legiata de Sant Miquel d'Alfaro.

La col·legiata és el monument històric artístic més representatiu de la Rioja, atès el seu gran tamany, ja que les seves teulades tenen més de 3.000 metres quadrats de superfície, i és on hi ha instalada aquesta colònia de cigonya blanca.


La Col·legiata de Sant Miquel, va ser declarada Monument Nacional el 1976. Es va trigar més de cent anys a construir-la (segles XVI-XVII). Es va pretendre donar-li un caire catedralici i els cànons clasicistes són els que van determinar la seva estructura. Tota la construcció està feta únicament de totxos (o maons), fet que li dona el seu aspecte singular. Té una façana de 45 metres de llarg amb triple accés i un arc triomfal. Les seves torres són de quatre cossos i 50 metres d'alçada. Obra mestre del barroc aragonès.

Lamentablement ara està en restauració i no vam poder accedir al seu interior on hi ha elements força interessants com poden ser el baldaquí del retaule major amb la imatge de Sant Miquel de Gregorio Fernàndez. I també cal destacar el Cor dels canonges, tallat en fusta de noguera, delicada obra del mestre Rubalcaba, amb un minuciós detall en les talles dels seients superiors.















Es dóna la circumstància que aquesta grandiositat, la converteix en el temple més gran de la Rioja, i alhora ha esdevingut la residència d'aquesta enorme colònia de cigonyes...

Això fa que la població d'Alfaro viu molt pendent d'aquestes aus, tant és així que fins i tot tenen un mirador per contemplar aquest fenòmen que cada any es reprodueix, en especial durant la temporada de cria i quan els exemplars joves comencen a fer els primers vols fora del niu, això fa que l'espectacle de fins a gairebé 400 cigonyes volant sobre la població sigui d'allò més impressionant. Amb un afegit ecològic important, ja que aquestes aus es mostren com uns inestimables plaguicides ecològics pels cultius agrícoles dels voltants, per això els alfarenys tenen un gran respecte i estimació per les seves cigonyes...!!

El matí el vam completar amb la visita al Centro de Interpretación de la Reserva Natural, al davant mateix de la col·legiata. On vam poder veure i escoltar les explicacions de la guia i un parell de
videos sobre els Sotos d'Alfaro i sobre
les cigonyes. Molt ben muntat i molt didàctic.









* * *


➢ la història continua aquí… (05)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin