dijous, 18 de desembre del 2008

La ruta del vi - La Rioja (02)

(La sèrie comença aquí...)

La segona visita del primer dia de la nostra estada a la Rioja ens porta a visitar Briones, una de les localitats més belles d'aquesta zona. A Briones s'acumulen una quantitat molt important de bodegues, entre elles destaca la de l'Heretat dels Vivanco, una mena de "Falcon Crest" a la Riojana, amb museu del vi incorporat "El Museo de la Cultura del Vino"..., però no la visitarem, serà a la tarda que anirem a Logroño a visitar una altra bodega.

És un poble que conserva encara un aire medieval amb unes casones molt ben conservades i on destaquen especialment les dues esglésies, l'Ermita de San Juan o del Santo Cristo, exemple encantador de la "canteria riojana" del segle XVIII,


i l'Església de Ntra. Sra. de la Asunción, que és d'estil Reyes Católicos i Renaixement, construïda en el s.XVI
té planta de saló (tres naus de la mateixa alçada dividides en cinc trams), i les creueries estrellades són particularment boniques. Al seu interior trobarem molts tresors amagats.


Començant pel retaule major que constitueix no solament
l'obra classicista més monumental de tota la Rioja,
sinó també l'exemplar més significatiu dels que van sortir
del taller de Cabredo durant el segle XVII.
Va ser acabat de construir el 1650.

"Los prodigiosos relieves que lo constituyen reproducen bellísimas escenas religiosas referidas a la Vida de la Virgen María y a la Vida y Pasión de Cristo, imágenes de los Santos Evangelistas así como otras de santos con especial devoción en la villa. En el módulo central del segundo cuerpo podemos contemplar la imagen de la Asunción de la Virgen María, a cuya advocación está consagrado el templo, flanqueada por iconografías de San Bartolomé y San Andrés".










La sagristia és especialment interessant, va ser acabada de construir al 1680, i el seu interior està decorat amb pintures al fresc realitzades al 1791 per Juan Gallardo. Hi ha una magnífica talla de l'Asunción de la Verge, i un interessant quadre del "Cristo tras la flagelación" que ocupa la part central del retaule de la sagristia, atribuit a Mateo Cerezo, la firma del qual "Mateo de Cerezo fecit" figura també en la part del "Nacimiento" del retaule major.

Mareja una mica el fet de veure tant d'art acumulat en una sola església, i malgrat això no podem deixar de contemplar l'estructura interior de l'edifici on destaquen les magnífiques voltes del sostre, les creueries, i l'escala que accedeix al cor superior...








I de manera mol notable també, el magnífic orgue...

"El órgano de la iglesia de Santa María de Briones fué construido en 1630 por Francisco de la Plaza. Transformado posteriormente por los maestros Francisco de Olite y Diego de Orio y finalmente remodelado por el maestro italiano Andrés Gasparini. Juan Manuel de Betolaza, en 1826, rediseña el órgano nuevamente para dejarlo en su actual configuración."

El poble de Briones no te l'acabes en un dia... casones i palaus, com aquestes...

Aquesta és la casa-palau dels "Marqueses de San Nicolàs", avui l'Ajuntament de la Vila, feta construir per don Esteban de Francia, segon marquès de San Nicolás, i finalitzada el 1755 i és obra del mestre d'obres Ignacio de Elejalde.

I també les restes del seu castell, donarien per una visita més intensa i perllongada, però les hores del dia no donen per més i encara tenim molta feina a fer.

* * *
Com que ara és l'hora d'anar a dinar, abans de sortir de Briones,
val la pena parlar del vi de la Rioja i de les seves varietats.
Com que aquest poble és dels que concentra un major nombre de bodegues, és oportú que ens referim, doncs, a les set varietats de vi pròpies de la comarca que són aquestes que podeu "degustar" a través d'aquest enllaç...
"Si desea conocer con detalle las características de los distintos varietales de vides cultivadas en Briones, acompañadas de fotografías de gran calidad, solo tiene que pulsar AQUI."

➢ la història continua aquí… (03)


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin