dimecres, 25 de novembre del 2009

LA CAPADÒCIA - terra encantada, fades i ciutat subterrània (14)

  • La crònica del viatge comença aquí...


Aquest matí hem vist la Capadòcia des de l'aire, volant en globus, una petita meravella.

Ara havia arribat l'hora de tocar de peus a terra i conèixer una mica més alguns indrets d'aquesta sorprenent regió.

Així doncs, vam sortir de l'hotel amb l'autocar per anar a recòrrer alguns dels llocs emblemàtics i continuar admirant les fantàstiques formes geològiques.

Per més que no vulguem, no podem deixar de sorprendre'ns veient totes aquelles formacions tan capricioses i que l'erosió al llarg dels anys ha anat configurant.

Es tracta de la vall de Zelve.

Aquí hi ha tota mena de varietat de formes, cons, pinacles, xemeneis de les fades, i formes originals diverses...


* *

A continuació ens traslladem fins a Özkonak per visitar la seva ciutat subterrània.


Özkonak, situada a 14 kms. d'Avanos, va ser descoberta per un granger local anomenat Latif Acar, en el 1972 que estranyat pel fet que li desapareixia l'aigua de regar de manera sorprenent, va descobrir tot excavant, un forat que comunicava amb una habitació subterrània.

Quan més endavant es començà a excavar es va descobrir una ciutat sencera que podia arribar a albergar la increible cifra de 60.000 persones durant més de tres mesos.


Amb tot, actualment només 4 pisos estan oberts, ja que el complex està format per un total de 10 pisos o nivells que arriben a una profunditat de 40 metres.

(esquema de com eren les ciutats subterrànies)

Una de les peculiaritats d'aquesta ciutat és que en ella es troben xemeneies de ventilació, pous d'aigua, bodegues i pedres rodones que servien de tancament, com aquestes que veiem aquí...

(les pedres rodones de tancament dels corredors)

(una xemeneia de ventilació)

Es creu per estudis realitzats que aquestes ciutats subterrànies daten al menys de finals del segle IV a.C. També es barrgen teories que aquestes ciutats podien haver estat construïdes a l'època de l'imperi Hitita (1700 - 1200 a.C. aprox.).

També està documentat que els cristians s'amagaven en aquestes ciutats fugint de la persecució dels romans, amb tot, els descobriments relatius a aquestes ciutats pertanyen als segles V al X d.C., és a dir a l'època bizantina, quan les comunitats cristianes devien viure ocultes a causa de les incursions dels àrabs sassànides que comencen al segle VII.

Fos com fos, el resultat és que a la Capadòcia es poden trobar al voltant d'unes 200 ciutats subterrànies. La font més antiga relacionada amb les ciutats subterrànies és el famós llibre "la Anàbasis de Jenofonte"

Si no patiu de claustrofòbia, la visita resulta d'allò més interessant.

(un corredor de comunicació...)

(aquí l'accés al celler)

( i un altre corredor)

(i aquí el pas tancat a altres nivells inferiors no visitables...)

* * *
Aquí vam concloure aquesta interessant visita a la ciutat subterrània.
Tocava ara airejar-nos i fer un bon dinar per recuperar forces.


A la tarda ens esperaven més meravaelles per descobrir a la ciutat de Göreme...

* * *





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin