La tarda del segon dia de la nostra estada a Moscou, 29 de juliol, el dedicarem íntegrament a conèixer la famosa Galeria Tretiakov.
Per arribar-hi, però, farem un breu recorregut per Moscou que ens permetrà veure alguns indrets importants, com el famós Teatre Bolshoi, des de diferents punts de vista,
aquí però han optat per una altre solució encara més curiosa, muntar una mena d'arbres-candau.
Aquesta incomparable pinacoteca, fou anomenada així en honor del seu fundador, el célebre negociant Pavel Mihailovic Tretiakov, nascut a Moscou el 1832. Fou un gran mecenes del segle XIX, i el seu somni va ser la creació d'un gran museu accessible a tothom, i on es poguessin contemplar una gran col·lecció d'objectes i pintura que permetessin comprendre i admirar la història de l'art rus, tant l'art sacre com el laic.
El projecte es va fer realitat en 1881 amb la inauguració de la Galeria.
Tretiakov va donar més de 2.000 obres de la seva col·lecció privada a la ciutat de Moscou, que van constituir l'embrió del que avui forma aquest impressionant museu amb més de 130.000 obres creades per artistes russos.
A més de la magnífica col·lecció d'icones, també podem admirar un excepcional panorama històric de la pintura russa, des del segle XI fins a l'actualitat.
Destaquen de manera molt important la famosa "Verge de Vladimir", d'estil bizantí, de gran devoció per a tot el poble rus, com hem destacat en el post anterior parlant del Kremlin i de la catedral de l'Assumpció. I aquí està dipositat l'autèntic original (vegeu aquí).
Després es van fer moltes còpies. L'original es troba en l'església lateral i només obre al públic de 12 a 16 h., per això ens fou impossible de veure'l, però si que vam veure una de les magnífiques còpies a la sala de les icones.
També és de gran importància la gran obra mestre de Andréi Rubliov, considerat el màxim representant de la pintura Russa, "La Trinitat", també dipositada aquí i que ens va fer il·lusió poder contemplar aquest original.
Inicialment aquesta icona va ser realitzada per la catedral del monestir de Sant Sergi en Sergiev-Posad, una de les primeres localitats de l'Anell d'or, que visitarem properament.
Inicialment aquesta icona va ser realitzada per la catedral del monestir de Sant Sergi en Sergiev-Posad, una de les primeres localitats de l'Anell d'or, que visitarem properament.
(la Trinitat està representada en les figures de tres àngels:
Déu Pare a l'esquerra, Crist en el centre, i l'Esperit Sant a la dreta)
A nosaltres dos, particularment, ens interessava amb prioritat veure les sales de les icones antigues, per això vam abandonar les sales superiors per veure-les més tard i gaudir amb calma d'aquest valuós art religiós...
Vegeu aqui sota alguns bells exemples d'icones antigues...
Vegeu aqui sota alguns bells exemples d'icones antigues...
la Theotokos, o Verge de la tendresa |
l'Anunciació, de Rubliov |
la Nativitat, de Rubliov |
el baptisme de Jesús, de Novgorod |
l'entrada a Jerusalem |
icona de la Presentació |
la baixada als inferns |
la Transfiguració |
el Sant sopar |
la Crucifixió, de Dionisius |
el descendiment de la Creu |
l'enterrament de Jesús |
rostre del Salvador, no fet per mans... |
l'Adormició -Assumpció- de la Mare de Déu |
magnífic Sant JORDI |
A hores d'ara segur que ja esteu una mica marejats de tanta icona..., però ara toca pujar al pis de dalt i contemplar alguna de les obres dels pintors russos i també una petita mostra de l'estil impressionista.
Ja he comentat al principi que el museu té més de 130.000 obres i entre elles destaquen les de artistes russos tant importants com Vasili Kandiski, Kazimir Malévich, George Costakis, Iván Aivazovski, Iván Argunov, Andréi Kolkutin, Orest Kiprenski, Valentín Serov, Vasili Polénov, Dmitri Levitski, Mijaíl Nésterov, Iván Shishkin, i Marc Chagall (d'origen Bielorús).
Veiem també alguns exemples...
l'aparició de Crist al poble, de A.A.Ivanov |
* * *
Després d'aquest bany d'art i de bellesa, toca descansar i canviar de xip..., per cert, aquest cop ens va sorprendre que poguéssim fer fotografies sense cap impediment, pagant però una quota de 100 rubles, i per descomptat totes les fotos sense flash...
Demà emprendrem un itinerari de tres dies que ens fa molta il·lusió i que ens ha de portar a conèixer l'anomenada Ruta Imperial de l'Anell d'Or, on hi ha les ciutats medievals, al norest de Moscou, i que en un recorregut d'uns 400 kms. aprox. ens portarà a conèixer ciutats, esglésies i monestirs molt interessants per Sergiev-Posad (Zagorsk), Rostov, Jaroslavl, Kostroma, Suzdal i Vladimir.
Però tot això ho veurem en el proper post i següents...
- La crònica del viatge continua aquí...(06)
4 comentaris:
Com cada dia magnífic reportatge, no vaig comprar el llibre del museu, ara veig que has fet un bon resum de les obres més interessanta. Fins demà.
Cada matí obro el bloc esperant les meravelles ruses tan ben explicades per tu. Avui és com si hagués anat al museu.
Encantat de que us agradin les meves cròniques del viatge. Es veritat que m'estic afanyant ara que encara ho tenim tot molt fresc, però el que no puc garantir és que cada dia pugui completar un post, en especial ara que arribarem a les ciutats medievals on hi haurà molta teca per comentar...
Em va sorprendre agradablement aquesta Galeria, en vaig gaudir moltíssim atès que varem "desmarcar-nos" de la guia i vam poder veure al nostre aire les icones sense gent i amb molta tranquil·litat. La ciutat de Moscú em va agradar molt. Potser anava amb la idea equivocada. És una ciutat molt interessant!
Publica un comentari a l'entrada