diumenge, 4 de febrer de 2018

L'esplendor dels Borja de Gandia...(03)


29 de desembre 2017.
És el segon dia de la nostra estada per terres valencianes.
Al matí hem conegut l'interessant Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, a Simat (vegeu).

A la tarda i ben dinats, visitarem el centre històric de la ciutat de Gandia, mentre ens anem acostant al Palau Ducal dels Borja.

En la primera plaça del casc antic trobem un conjunt de cinc escultures de la família Borja. Les de Calixt III, Lucrècia Borja, Alexandre VI (també papa), César Borja, i Sant Francesc de Borja.

Entre elles he escollit aquesta de Calixt III, per la importància històrica que té.
Alfons de Borja i de Llançol fou Papa de Roma amb el nom de Calixt III del 1455 al 1458. Va ser diplomàtic, professor i membre destacat de la cort de la Corona d'Aragó. És el primer Papa catalanoparlant de la història.
(fotografia manllevada d'internet)
Alexandre VI és el nom que va adoptar Roderic Llançol i de Borja, conegut com a Roderic de Borja, en ser nomenat papa. Va néixer a Xàtiva. Va ser el segon Papa valencià de la història, després del seu oncle Calixt III.

Abans, però, d'endinsar-nos en la història de la dinastia dels Borja, fem un tomb per la ciutat i contemplem aquesta bonica façana del que fou l'antic cinema Royalty.
 Amb dos plafons de ceràmica a banda i banda molt bonics
 Camí del Palau dels Borja passem per davant de l'Ajuntament de Gandia
I ja seguidament entrem al pati interior o pati d'armes, per iniciar la visita al sorprenent Palau
El Palau Ducal dels Borja de Gandia és un dels edificis civils més representatius del patrimoni arquitectònic valencià. Situat al centre històric, ha estat testimoni de l'esdevenir de la història de la capital de la Safor pràcticament des del seu naixement.
(detall ornamental)
Els Ducs Reials de la Corona d'Aragó, primers habitants de l'edifici, donaren pas a la família Borja quan el cardenal Roderic de Borja, futur papa Alexandre VIè, va comprar en 1485 el ducat de Gandia per als seus descendents, establint-se una nissaga familiar que va durar fins l'any 1740.

Si voleu més informació sobre aquesta família, podeu ampliar-la (aquí)

Dels ducs en destaca el quart, sant Francesc de Borja, que va arribar a ser el tercer General de la Companyia de Jesús, i fou canonitzat el 1671.

L'austeritat exterior del Palau Ducal contrasta amb el seu sorprenent interior, que els seus successius habitants han anat transformant al llarg de la història, convertint-lo en un contenidor de tot un ventall d'estils artístics que van des del segle XV fins al XIX.


De les seves estances, devem destacar el Saló de les Corones, construït al segle XVI.

Cal veure
els escuts
reials
en finestra


I les boniques ceràmiques que recobreixen les parets del saló
 Passem seguidament per la capella del Palau
i per l'oratori del sant, amb afegits neogòtics dels segle XIX.

L'oratori de sant Francesc és d'una gran riquesa ornamental
interior i també en l'exterior amb aquest bonic finestral neogòtic
que dona llum a l'oratori

En la galeria exterior i en el corredor que dona accés a les dependències més importants i originals, podem veure una mostra de les ceràmiques antigues que han estat conservades
El saló de les àligues té una bonica decoració
 I finalment arribem a la impressionant Galeria daurada, construïda a inicis del segle XVIII per a commemorar la canonització del quart duc de Gandia 
(sant Francesc).Espectacular decoració dels sostres...
 i encara més espectacular aquest paviment de ceràmica decorada amb motius florals i animals...
 Sortim a la terrassa exterior per a contemplar l'original façana exterior


Detalls dels forjats que aguanten les marquesines


Acabada la visita, el forrellat i la porta del segle XVI tanca i resguarda les meravelles que amaga aquest bonic edifici del Palau dels Borja de Gandia.

* * *
 


Cap comentari:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin