dissabte, 12 de gener del 2019

Cap d'any a Portugal: viatgem cap al nord, Óbidos - Nazaré - Alcobaça - Coimbra... (03)


Aquest matí del diumenge 30 de desembre 2018, ens acomiadem de Lisboa i emprenem la ruta cap al nord seguint les petjades dels templaris.

(foto manllevada d'internet)



La primera parada serà a la localitat d'Óbidos.
 
La vila medieval d'Óbidos és una de les més pintoresques i millor conservades de Portugal.

Famosa per les seves cases emblanquinades adornades amb flors, un laberint de carrers i petites places, amb bons exemples de l'arquitectura religiosa i civil de les èpoques daurades de la vila. 

Intramurs trobem un important castell molt ben conservat que actualment és un Hostal-Parador d'una certa categoria...


També conserva una extensa muralla que rodeja la població.


Tradicionalment, Óbidos ha estat coneguda com la “Vila Das Rainhas” (“la vila de les reines”), ja que des del s.XIII aquesta vila era oferta pels monarques portuguesos a les seves esposes com a regal de boda. Aquesta tradició va començar amb el rei Don Dionís i va continuar fins a principis del s.XIX, quan la vila va deixar definitivament de ser patrimoni de la Casa de la Reina.
 (la porta d'accés a través de la muralla)
Els seus carrers i cases emblanquinades i plenes de botigues són una gran atracció pel turisme que els omple a vessar en qualsevol època de l'any. Nosaltres vam arribar molt d'hora i ho vam poder constatar personalment a mesura que s'acostava el migdia.
Malgrat això vam intentar circular pels carrers menys concorreguts i vam visitar algunes de les diverses esglésies que hi ha a la localitat.

En una d'elles, la parroquial de São Pedro, vam trobar aquest creu dels templers a la façana.

 

Al seu interior hi ha la sepultura de Josefa de Ayala Figueira, coneguda com a Josefa de Óbidos, (Sevilla 1630 - Óbidos, Portugal, 22 de juliol de 1684), és la més destacada pintora de la segona meitat del s.XVII portuguès, que va ser famosa per la qualitat de la seves pintures. 

Una mostra de les quals les trobarem a l'interior de l'església de Santa Maria, que és la principal en la vila d'Óbidos, es creu que fou edificada en el segle XII, i ha estat restaurada en multitud d'ocasions. 
 


L'església es va fer famosa per celebrar-se aquí, en 1.444, el matrimoni del rei Alfons V "o Africano", de tan sols 10 anys, amb Isabel de Portugal de tan sols 8 anys.









Altres capelles i esglésies les trobem al llarg del nostre recorregut, com aquesta petita de Sao Martinho.

 (Sao Martinho)
 També vam voltar una mica pels seus carrerons menys concorreguts i vam poder copsar amb més tranquil·litat l'encant d'aquesta població.

























Vistes final de teulades i muralla
(aquesta església de Sao Tiago, és ara convertida en una llibreria)

I finalment, prop de l'aparcament, veiem l'aqüeducte molt ben conservat...
(foto manllevada d'internet)
 Per tal de no allargar massa aquestes cròniques i no barrejar imatges i informacions massa dispars, tallem aquí aquesta sobre Óbidos.

* * *
A continuació ens vam traslladar cap a la bonica població de Nazaré, popular entre altres coses pel seu funicular, pel seu barri alto, per les seves platges, i per la competició mundial de surfistes que se celebra cada any, desafiant unes onades extraordinàries, úniques, que produeixen una enorme impressió i expectació... (ho podrem apreciar en algun video que adjuntaré)
Però tot això ho veurem en la propera crònica

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin