dimecres, 10 d’agost del 2016

BERLIN, visita a Potsdam...06 (M-S.10)

Palau de Cecilienhof
El darrer dia de la nostra estada per terres alemanyes, dijous 24 de març, el vam dedicar a conèixer la bonica ciutat de Potsdam, la capital del land de Brandenburg, situada a la perifèria sud-occidental de Berlín, a la riva del riu Havel (afluent dret de l'Elba).

Aquest indret fou residència dels reis prussians, on hi construïren el Palau de Sanssouci, palau de marbre, i també el Palau de Cecilienhof, on l'any 1945 tingué lloc la històrica conferència de Potsdam.


Per arribar a la ciutat hem de travessar l'històric pont de 
Glienicker Brücke....
on es feien intercanvis d'espies i/o pressoners, tal com va quedar reflectit en una magnífica pel·licula de Steven Spielberg, anomenada "El pont dels espies" (vegeu), basada en l'incident de l'U-2 (1960), durant la Guerra Freda.

 (aspecte del pont a l'època prussiana)
Un cop arribats a la ciutat passejàrem pels seus carrers i visitàrem els Palaus i els seus respectius parcs, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, després de la reunificació alemanya l'any 1990.

Els primers edificis que veiem tenen un cert aire holandès,
(es dia  de mercat a la gran plaça)

 (i podem veure tota la varietat de patates del país)






















l'església i el molí de la ciutat)
(més construccions d'estil holandès)

Arribem a visitar el primer palau de SansSouci, 
amb els seu entorn de grans jardins...


Era el palau d'estiu oficial de Frederic el Gran, Rei de Prússia, a Potsdam, prop de Berlín. Sovint se'l considera entre els rivals alemanys de Versalles, tot i que l'estil de Sanssouci és d'un absolut rococó i que és bastant més petit que el seu homòleg francès. Es també notable pels nombrosos templets i pavellons disseminats pel parc que envolta el conjunt.


Amb només deu habitacions principals, va ser edificat al cim d'un petit turó situat al bell mig del parc. Tan gran va ser la influència del gust personal de Frederic en el disseny i decoració del palau, que el seu estil ha estat cualificat de "Rococó fredericià". 
Frederic sentia el palau com una propietat tan personal que el considerava "un lloc que moriria amb ell".
Va ser construït entre el 1745 i 1747 com a residència privada del rei Frederic, on pogués relaxar-se lluny de la pompa i la cerimònia de la cort de Berlín. Aquesta circumstància és palesa en el mateix nom del palau: SansSouci (vegeu aquí)...
... si voleu saber una mica més de la seva història.
  Aquí en el jardí hi ha la senzilla tomba de Frederic el Gran, rei de Prússia, una senzilla làpida al terra amb una corona de llaurer i amb tres patates que la població acostuma a dipositar-les damunt la làpida en senyal d'agraïment al monarca que va ser qui va introduir la patata al país...
Uns quants detalls de la decoració barroca de l'interior





(la reixa exterior)

* * *
Anem a dinar al restaurant "Alter Stadwachter", i seguidament ens traslladem fins l'altre petit Palau de Cecilienhof.

És un palau ubicat en la part nord del parc Neuer Garten, a Potsdam, a prop del llac Jungfernsee.
 Cecilienhof va ser el darrer palau construït per la família Hohenzollern.
L'Emperador Guillem-II d'Alemanya el va fer construir per al seu fill el príncep Guillem de Prússia y la seva esposa, la princesa Cecília de Mecklemburgo-Schwerin. 
L'edificació fou dissenyada per Paul Schultze-Naumburg en un estil similar a una casa de camp anglesa d'estil Tudor, i fou construïda entre el 1914 i 1917.
 Aquest lloc tant discret, senzill i original, ben situat vora el llac i lluny de la població, fou el lloc escollit pels representants dels aliats de la Segona Guerra Mundial, per a celebrar la famosa "Conferència de Potsdam".

La reunió es va celebrar entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945.
Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit, i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix.

 (Aquesta és la sala on es van signar els acords)

Els caps de govern d'aquestes tres nacions eren el secretari general del Partit Comunista, Stalin, Churchill, (després el primer ministre Clemente Attlee), i el president Harry Truman, respectivament 
Stalin, Truman, i Churchill (The Big Three), havien acordat decidir com administrarien Alemanya, que s'havia rendit incondicionalment nou setmanes abans, el 8 de maig.
Els objectiusde la conferència també incloïen l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra.
(*) Clement Attlee, va succeir a Churchill en guanyar les eleccions de 1945.

Si voleu conèixer amb més detall el contingut dels 
Acords de la Conferència (vegeu aquí)

* * *
Després d'aquesta visita tant interessant, en especial per l'alt nivell històric que representava, vam fer camí de retorn cap a Berlín.
I en arribar a l'hotel, tant la M. com jo mateix, vam decidir arribar-nos a veure un centre comercial espectaculat que hi ha a tocar de la Potsdamer Platz, el Sony Center, i que encara no havíem tingut ocasió de fer-ho. Hi vam anar en autobús.


(cobertura espectacular amb làmines que canvien de color)








Des d'aquest punt, vam agafar un taxi de retorn a l'hotel...

* * *
Així, acabà feliçment la nostra estada de 6 dies per terres alemanyes, durant la setmana Santa del 2016, visitant Dresden, Leipzig, i finalment Berlin i Potsdam.

I com a últim record, penjo aquí la foto de tot el grup davant la porta de Brandenburg Tor.

(la foto del grup de POL viatges)
Berlín, 21 de març 2016

* * *
  • Aquí acaba, ara sí definitivament, la crònica alemanya...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin