dilluns, 1 d’agost del 2016

Per fi arribem a BERLIN...03 / (M-S.06)

Avui, 21 de març de 2016, ens despertem finalment a Berlín. Vam arribar ahir al vespre procedents de Leipzig, la ciutat musical per excel·lència, i avui ens toca començar a descobrir aquesta important ciutat, Berlín, la capital de la República Federal Alemanya.

La RFA està composta per 16 estats anomenats Länder en alemany. Com que la paraula Land també significa "país", s'usa més sovint el terme Bundesländer (estats de la federació), ja que és més específic. Tres dels estats són ciutats-estat, mentre que els altres 13 són Flächenländer (estats d'àrea). 
Per ampliar el tema (vegeu aquí)...

Els quatre dies de la nostra estada a la ciutat vam estar instal·lats a l'Abba Berlin Hotel, Lietzenburger Str, 89.

Un lloc força cèntric i no massa lluny de centres neuràlgics com la Postdamer Platz, que encara conserva el rellotge i el primer semàfor dela ciutat.

El nostre primer dia, d'aquest dilluns 21 de març, surt fred i plovisqueja... (serà la tònica habitual de temps ens aquests 4 dies)... Sóm a l'Europa central i això acostuma a ser normal. El fred és intens i ens hem d'abrigar considerablement.


Iniciarem el nostre primer periple fent un tour panoràmic pels orígens d'aquesta ciutat, com és el barri de Sant Nicolau, l'illa dels Museus i la gran i majestuosa Catedral de Berlín.



Continuarem passejant per l'avinguda Unter der Linden, passarem per la Universitat de Humboldt, la Biblioteca Reial, l'Òpera, i per la bonica plaça de la Gendarmenmarkt.

També anirem a veure la Topografia dels Terrors, lloc on hi havia hagut la caserna general de la Gestapo. També entendrem com va néixer el mur de Berlín, com va caure i com van viure els alemanys que arriscaren les seves vides per passar cap a l'Oest...



 (la divisió de la ciutat amb el mur)


... i serà a prop d'aquí on tindrem un record especial per les víctimes de l'Holocaust Jueu, amb la impressionant visió del seu monument commemoratiu, que trepitjarem i circularem per dins dels seus murs...(*)




(*) aquí vull fer esment especial del guia que vam tenir la gran sort que ens acompanyés durant tota l'estada a la ciutat. L'Arnau, un noi català, afincat de fa anys a alemanya i amb amistats jueves, que ens va fer reviure amb molts detalls i amb profunditat tot el drama dels jueus. Va ser un plaer comptar amb la seva assistència, ja que el viatge es va veure molt enriquit amb les seves aportacions, profundes i ben documentades. Qüestió aquesta molt d'agrair, perquè no sempre passa amb guies d'altres viatges, i això te'l fa gaudir més o te'l pot espatllar...

Per concloure el periple, ens acostarem fins el Bundestag, 
l'edifici del Parlament alemany, 






 i



















 contemplarem també la famosa Potsdamer Platz, 





i la no menys famosa Porta de Brandenburg Tor, el símbol per excel·lència d'aquesta ciutat.



* * *
Dinarem en un lloc cèntric de la ciutat, 
al restaurant Der Alte Fritz, ben a prop de l'Alexander Platz.

I seguidament, a la tarda, tot passant pel Marx-Engels Forum, saludarem els històrics personatges,
i de camí cap a l'embarcador, passarem per davant de l'antiga església de Sant Nicolau, el cor del Berlin antic, 


on hi ha encara una font amb el símbol de la ciutat, l'ós, que també es reflecteix en la seva bandera...

i tot seguit anirem a embarcar per a fer una llarga passejada pel riu SPREE, un recorregut a través del barri del Nikolaivertel,

 (barri de Nikolaivertel)

 veurem l'edifici del Bundestag, els edificis nous del districte governamental (Regierungsviertel), arribant fins a la Casa de les Cultures del món (Haus der Kulturen der Welt).
 Aquest recorregut, a més a més, també passa pel Lutherbrücke (pont de Luter), el Palau Bellevue, la Beamtenschlange, edifici dels funcionaris del govern, la Columna de la Victòria,
i arriba fins la Hauptbahnhof (estació central), 
la Berliner Dom (Catedral de Berlin) i l'illa dels Museus (Museumsinsel).

Com que la tarda era plujosa i tot l'itinerari el vam fer dins el vaixell, no hi ha gaires fotos, per això vaig decidir pujar una estona a coberta per filmar sense obstacles els indrets per on anàvem passant. Serveixi, doncs, la filmació per suplir mínimament la manca d'imatges de qualitat...



* *
Retornats a l'hotel, i encara a darrera hora de la tarda ,vam tenir l'humor de sortir a passejar una estona pel nostre barri, érem a una travessia de l'avinguda Kürfürstendam, on hi ha comerços de certa qualitat, 

i a no gaire distància de la plaça Breitscheidplatz, on s'ubica la famosa església evangèlica luterana, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, (església Memorial Kaiser Wilheim).
L'emperador Guillem-II va decidir anomenar l'església en honor del seu avi Guillem-I, primer Kaiser d'Alemanya d'ençà de la Unificació de 1871.



Durant la Segona Guerra Mundial va ser bombardejada pels aliats en la batalla de Berlín. La nit del 23 de novembre de 1943 l'església va ser greument danyada en un bombardeig, però part de la torre i gran part del vestíbul van restar dempeus.

He recuperat aquesta imatge d'internet on es pot veure com era originalment aquesta església. Es va construir entre 1891-1895, amb un estil arquitectònic neoromànic. La torre principal arribava als 113 metres d'altura, aleshores l'edifici més alt de la ciutat. En el seu interior hi havia mosaics de gran valor que recordaven la vida i gestes dels kaiser Guillem-I.

* * *
Acabem així el primer dia d'estada a Berlín. 
Demà, visitarem el barri jueu i els seus patis, i a la tarda anirem de Museus.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin