divendres, 5 d’abril del 2019

MALTA, i el seu sorprenet llegat de temples neolìtics... (02)



Avui, 26 de març, una mica abans de la sortida del grup, m'he enfilat fins a la planta 11ª de l'hotel, allà on hi ha la magnífica piscina, per veure la panoràmica del golf de Sant Jordi que teníem als nostres peus.







Avui ens espera un dia molt ple amb visites ben diverses...

En primer lloc tornarem a trepitjar la ciutat de Rabat, per conèixer les important Catacumbes de Sant Pau i Santa Àgueda. Després anirem a conèixer l'important conjunt de dos temples neolítics que van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En acabar ens embarcarem per conèixer l'indret espectacular de la costa on es troba una sèrie de cavernes i la famosa Gruta Blava.

Però encara a la tarda visitarem un altre lloc interessant, l'antiga fortalesa de Birgu -també anomenada- Città Vittoriosa. I en acabar la visita ens embarcarem de nou en una petita i típica góndola per passejar pel port al costat dret de La Valetta i veurem els forts de Sant Angelo i de sant Michael.
* *
Però, anem per parts...
En arribar a la ciutat de Rabat, enfilem per un carrer (triq), el nom del qual ens remou la consciència i ens omple d'esperances...
 I tot circulant per alguns dels seus estrets carrers, arribem a un indret al costat d'una església on, 
























al costat de l'indicador de les catacumbes, hi ha una petita plaça...

on trobem aquest monòlit d'unes 6 ó 8 cares, amb el text de sant Pau dels Fets dels Apòstols, escrit en diversos idiomes, on es recorda la seva arribada a l'illa i com van ser rebuts pels habitants de Malta.

Però com que no hi era en català, m'ha semblat oportú reproduir-lo aquí mateix en la versió exacte que podem llegir en la nostra Bíblia en català.

Fets (Actes) dels Apòstols

cap.28, 1-2: Un cop salvats, vam saber que el nom de l'illa era Malta. Els naturals de l'illa ens tractaren amb una humanitat poc corrent.

cap.28, 10-11: Tots ells ens ompliren d'atencions i, a l'hora d'embarcar-nos, ens van proveir de tot el necessari. Al cap de tres mesos ens vam fer a la mar en una nau alexandrina...


 









Molt a prop d'aquest indret ja trobem l'accés a les catacumbes de sant Pau que són les que visitarem.

 Com es pot apreciar en l'esquema adjunt, formen un típic complex de cementiris subterranis connectats entre si. Aquestes catacumbes representen la més antiga i més gran evidència arqueològica de la cristiandat a Malta, i deuen el seu nom al mite àmpliament difós de que estaven relacionades amb la Gruta de Sant Pau. Van ser utilitzades fins a ben entrat el segle IV de la nostra era.

En el Centre d'acollida hi ha un petit museu amb peces trobades durant les excavacions, i on es mostra també un esquema de com s'efectuaven els enterraments
 Accedim al subterrani de les catacumbes i el primer que podem veure és aquesta mena de taula circular que suposadament servia per a fer els àpats rituals abans dels enterraments.
 Aquest indret de gairebé 3 kms. de longitud acull a més de 1.400 tombes i es poden diferenciar fins a tres tipus d'enterraments, doncs trobem tombes de tipus "adoselades" (baldaquí), com un llit amb columnes, altres són petits nínxols "loculus" excavats en el mur, i finalment les típiques excavades al terra.
A través d'estrets passadissos podem anar veient les diferents varietats...
Veiem aquí algunes fotos...
(algunes conserven làpides amb inscripcions)
En acabar la visita circulem pels carrers de Rabat on podem veure alguns racons i detalls ben bonics com aquests al carrer de la Baixada


















Agafem de nou l'autocar per traslladar-nos ara cap al sud de l'illa. Anem a visitar els Temples neolítics de Hagar Qim i de Mnajdra.
 Aquests temples van ser construïts durant el 3600 i 3200 a.C.

El complex de Hagar Qim es troba uns 2 kms. després del lloc de Qrendise, i va ser excavat per primera vegada el 1839, any en que es van fer les degudes investigacions per comprendre de quina època datava la seva construcció.
El temple principal està format per una entrada exterior que connecta amb sis grans habitacions. Tot l'edifici es troba protegit per un mur exterior fet amb grans blocs de pedra situats de forma vertical.

(finestra amb vista directe a l'illa de Filfla)
Aquest tipus de construcció és molt característica en les obres megalítiques malteses. Cal esmentar que un d'aquests murs conté el major megàlit maltès, el qual mesura aprox. uns 6,5 metres i pesa unes 20 tones.
Molt a prop d'aquest temple es troba una altra sèrie d'estructures que es coneixen amb el nom de Mnajdra. S'aixequen en un indret que es troba sobre els penya-segats, davant per davant de la petita illa de Filfla. 

 
















El conformen tres temples que miren cap a un pati de forma ovalada, que també daten dels anys 3600-3200 a.C., període històric conegut amb el nom de l'època de Ggantija.
Sorprèn la perfecció d'aquestes finestres quadrades construïdes segurament en relació a l'entrada de la llum del sol en els solsticis...

Es destacable la orientació de les habitacions d'aquest temple que estaven construïdes en funció dels solsticis de les quatre estacions de l'any per tal que els raigs del sol incidissin dins les habitacions del temple, com podem veure en aquest esquema...
 
 (aquesta sèrie de petits puntets volien representar l'efecte dels rajos solars damunt la pedra)
Sorprèn també, que ja aleshores gravessin un mena d'esquema del futur temple en la mateixa pedra.
* *
Un cop acabades aquestes interessants visites ens dirigim cap a la costa per conèixer encara una altra de les meravelles de l'illa, el conjunt de cavitats i grutes naturals que conformen un espectacle digne de veure des del mar i que inclou, entre d'altres, l'entrada a la famosa Gruta Blava.

Però, per tal de no allargar massa aquesta crònica, això ho veurem i ho documentarem, amb vídeo inclòs, en el pròxim capítol. 

 

2 comentaris:

Joan Antoni ha dit...

Potser us han explicat com d'època neolítica la datació d'aquests temples, però em quadren més d'època megalítica que és un període cultural posterior. Aspectes acadèmics apart, són d'un interès extraordinari.

Rosa Maria Tosas ha dit...

Hem estat a Malta però no d'una forma tan profunda com la teva, va ser una escala d'un dia de creuer. La vostra passejada per mar a la gruta blava m'ha recordat força les formes de l'Algarve portuguès.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin